VRBAS IH NEĆE ZABORAVITI: Komemorativnom akademijom odata počast svim nastradalim u ratovima od 1991-1999.
Foto: Vrbas.net

slava im i hvala

VRBAS IH NEĆE ZABORAVITI: Komemorativnom akademijom odata počast svim nastradalim u ratovima od 1991-1999.

Srbija -

Povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, opština Vrbas, u saradnji sa Policijskom stanicom Vrbas, organizovala je komemorativnu akademiju pod nazivom "Noć heroja - Vrbas vas neće zaboraviti", posvećenu svim nastradalim građanima opštine Vrbas, koji su živote izgubili u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Okupljenima se prvo obratio Vlado Glođović, načelnik Policijske stanice Vrbas, podsetivši sve okupljene na herojski čin svih hrabrih Vrbašana koji su "odbranu otadžbine doživljavali kao najsvetliju obavezu i zadatak pred kojim se rodoljubi ne povlače, ni po cenu života". Biranim rečima Glođović je još jednom oživeo uspomenu na kolege Milorada Rađenovića, Gojka Vojnovića i Aleksandra Pantovića, te svog školskog prijatelja Dragana Grubića, heroja sa Košara, koji je nastradao nakon rata 1999. godine, ali opet spašavajući tuđi život.

foto: Vrbas.net

Imenima ova četiri heroja, nakon višegodišnje inicijative i peticije građana, označene su četiri nove ulice u Vrbasu, čime je, prema rečima Glođovića, "zauvek obezbeđen nezaborav na njihovo junaštvo". "Imenovanjem ovih ulica stvorili smo uslove da od sada kada god se neko zapita ko su bili ljudi po kojima ove ulice nose ime, ponavljamo priču o Miloradu, Gojku, Aleksandru i Draganu, i zauvek je sakrijemo od zaborava", rekao je Glođović i posebno zahvalio sugrađanima profesoru Dejanu Obrenovu i penzionisanom službeniku MUP-a Ratku Vujadinoviću, na nesebičnom trudu da se inicijativa da nove ulice ponesu imena junaka, uspešno realizuje do kraja.

foto: Vrbas.net

Na obavezu da se čuva uspomena na sve junake, ne samo iz opštine Vrbas već iz cele Srbije, podsetio je i general u penziji Božidar Delić, koji je kao jedan od komandanata u ratu na Kosovu i Metohiji, bio posebni gost komemorativne akademije. Neke od poginulih Vrbašana Delić je, kako je sam rekao, lično poznavao i već tada se divio njihovoj sposobnosti i hrabrosti.

Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, istakao je da Vrbas "slavi heroje koji dadoše svoje živote za našu budućnost".

"U ovom tužnom i istovremeno svečanom trenutku, naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom. Svesni smo da porodicama ne možemo da vratimo očeve, sinove, supruge, braću, prijatelje, kumove, ali i da je na nama da budemo uz njih i sa njima i da im pomognemo da prebrode strašnu tragediju. To je naš dug i obaveza. Ponosimo se našim herojima i čuvamo sećanje na njih. Verujemo da su naši heroji sa nama. Uselili su se u ptice i orlove, i opet u istom jatu prijatelj do prijatelja. Kažu da u ratu sve veličine sveta ne vrede koliko jedan pravi prijatelj, takvo prijateljstvo junake bodri da se bore, žive i da mru.

foto: Vrbas.net

Gubitak naših heroja je ogroman najpre za porodice, a onda za zajednicu. A majke jače od nepravde, veće od planine, nežnije od cveta, njihovo srce je najveće, ljubav najiskrenija, leđa najjača. Sećamo se da u tom teškom vremenu prijatelje gotovo da nismo imali. Hvala onima koji se nisu bili protiv nas, ali nam gotovo niko nije pomogao. Naša generacija neće se toliko stideti zbog zlodela zlih i nečasnih ljudi, koliko zbog zastrašujućeg ćutanja dobrih i časnih ljudi. Tuga za onima koji su dali život za slobodu je nemerljiva. Vreme i godine je neće ublažiti, ali želim ponovo da istaknem da je opština Vrbas uz vas, tu smo da vam pružimo pomoć i podršku, vama koji u svojim porodicama čuvate uspomenu na svoje najbliže. U znak sećanja na naše heroje prilikom dodeljivanja naziva ulica u Vrbasu i naseljenim mestima, ulicama smo dali imena naših junaka.

foto: Vrbas.net

Nesreća je što evo u 21. veku pojedinci pre biraju rat. Ja vas večeras pozivam da svoje živote posvetimo miru i damo sve od sebe da rata više ne bude, jer nema puta ka miru, mir je put. Tako i naši heroji živote svoje su dali boreći se za mir i slobodu, za svoje potomke, majke, porodicu, otadžbinu. Znamo da samo narod koji se zalaže za svoju veru, kulturu, svoj put i istinu ima nade za budućnost. To su znali i naši heroji. Za te vrednosti su se borili i dali svoje živote. Njihov život i delo su primer svima nama, a sećanje na njih živi i živeće dok je nas", poručio je porodicama nastradalih i svim okupljenim Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

U nastavku akademije članovima porodica heroja po kojim su imenovane nove ulice u Vrbasu, uručena su znamenja za herojski podvig, i izvedene kulturni program u kom su učestvovali hor, recitatori, pesnik Blagoje Baković i guslar Miljan Vujović. Pre komemorativne akademije položeni su venci na spomen obeležje svim stradalim u ratovima od. 1991. do 1999. godine.

(Kurir.rs/vrbas.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track