NA SVAKOJ STANICI 12 RAKETA: Novu sezonu protivgradne zaštite, Loznica dočekuje nikad spremnije
Foto: T.Ilić

useve i voćnjake braniće po prvi put i automatizovane stanice

NA SVAKOJ STANICI 12 RAKETA: Novu sezonu protivgradne zaštite, Loznica dočekuje nikad spremnije

Srbija -

LOZNICA – Novu sezonu protivgradske zaštite koja počinje 15. aprila Loznica dočekuje nikad spremnije, svaka protivgradna stanice imaće po 12 raketa, a lozničke useve i voćnjake braniće po prvi put i automatizovane stanice, potvrđeno je u lokalnom Odeljenju za privredu.

Loznicu će ukupno braniti 18 protivgradskih stanica od kojih je pet automatizovano, a 13 sa strelcima s tim da bi još dve od njih trebalo da postanu automatske do starta sezone. Automatske stanice opremljene su sa po devet raketa koliko prima lanser, a za svaku je spremna i dopuna od po još tri . Takođe po prvi put i svaka od stanica sa strelcima ima optimalan broj od po 12 raketa.

Nešto manji broj protivgradnih stanica ne znači slabiju zaštitu ni manju pokrivenost teritorije pošto automatizovane imaju veći obim delovanja, objašnjavaju u Odeljenju za privredu. Ukupno je ove godine angažovano 27 strelaca, na dve stanice koje treba da budu automatizovane četvorica na period od tri meseca, koliko će biti u pripravnosti, dok su ostali angažovani svih šest meseci.

Strelci će od države imati po 4.000 mesečno, dok naknada od lokalne samouprave treba da bude kao prošlogodišnja, 6.000 dinara mesečno. Loznica nekoliko poslednjih godina iz gradske kase redovno izdvaja novac za kupovinu protivgradnih raketa, a ove je u tu svrhu namenila 3,8 miliona dinara što treba da bude dovoljno za nabavku 95 komada.

foto: T.Ilić

Prošle godine je Loznica za protivgradnu zaštitu izdvojila nešto malo više od 5,6 miliona dinara, s tim da su bile aktivne 22 protivgradne stanice i angažovano 45 strelaca koje sada automatizacija polako, ali sigurno istiskuje.

Protivgradna zaštita traje do 15. oktobra, a na području Loznice brani oko 61 hiljadu hektara od čega je skoro 60 odsto poljoprivredno zemljište. Inače, moguće je da do kraja protivgradne sezone i sve stanice u lozničkom kraju budu automatizovane.

Kurir.rs/T. Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track