OVO SE U NIŠU NE PAMTI! Šakali se odomaćili kod aerodroma Konstantin Veliki!
Foto: Privatna Arhiva

NE NAPADAJU LJUDE ZA SADA

OVO SE U NIŠU NE PAMTI! Šakali se odomaćili kod aerodroma Konstantin Veliki!

Srbija -

Još se nije dogodilo da se šakali iz šume, prirodnog staništa toliko spuste blizu grada pa čak se može reći i da su se nastanili u Nišu i to blizu niškog aerodroma "Konstantin Veliki.

Čitaoci nam javljaju da ih je moguće videti preko dana i da ponekada idu u grupama.

- Oni za sada ne napadaju ljude, ali prave veliku štetu poljoprivrednicima. Njihov pririodnio radijus kretanja je 60 kilometara i u Nišu se mogu videti na kilometar od naselja "Ratko Jović". Tu desno od aerodroma im odgovara stanište jer je tu zabranjen lov, a blizu je napušteni viojni objekat gde je i dalje zabranjen pristup ljudima. Najopasniji eventualni problem sa ovim životinjama koje su nešto između vuka i psa je da su veliki izazivači zaraza jer se hrane drugim životinjama - priča nam jedan od meštana Medoševca koji je do nedavno na tom mestu šetao psa.

On kaže da nema ništa protiv životinja, ali da "ne zna šta je u glavi šakala" i koga može da napadne u trenutku kada ogladni.

Ovi predatori su stalno na meti lovaca. U Nišu se čak organizuje i Šakalijada gde grupa lovaca ide u niške šume u opštini Pantelej ne bi li suzbila njihov broj.

Kurir.rs/M.S./Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track