Sveštenicima smeta buka ispred crkve
Foto: KURIR

Zrenjanin

Sveštenicima smeta buka ispred crkve

Srbija -
Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu negodovali jer se ispred hrama Svetog arhangela Mihaila, poznatog kao "Ruska crkva", u užem centru grada, organizuju manifestacije, muzički festivali i koncerti

ZRENJANIN - Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu negodovali su danas jer se ispred hrama Svetog arhangela Mihaila, poznatog kao "Ruska crkva", u užem centru grada, organizuju manifestacije, muzički festivali i koncerti.

Protojerej stavrofor Branko Popov, starešina crkve, ocenio je da je to neprimereno i podsetio da je na taj problem, bezuspešno, ukazivao i ranije.

"Već nekoliko godina mnogo je raznih aktivnosti ispred hrama. Zaista protiv tih događaja nemamo ništa, ali je primetno da se prostor ispred Rimokatoličke crkve održava, takođe ispred Protestantske crkve, i Gradska uprava to plaća. I treba, ali bode oči ovo što se događa ispred naše crkve i boli to što se ovde pravi cirkus", rekao je Popov.

Sveštenik smatra da u gradu postoje odgovarajuća mesta za organizaciju manifestacija na kojima se može "puštati urnebesna muzika", ali da to svakako nije prostor ispred bogomolje.

"U komšiluku imamo plućnu bolnicu. Da li je neko razmišljao o tome kako ti bolesnici provode noć? U sadašnje vreme tek posle 23 sata počinju žurke s tom, neka mi oproste, neartikulisanom muzikom. To ne liči na muziku. Da li se iza svega toga krije neki cilj ne znam", dodao je Popov.

Kako je rekao, prostor ispred Ruske crkve "Bogom je dan da bude šetalište, da okuplja književnike i pesnike, kao i razne manifestacije koji će afirmisati našu kulturu".

Na prostoru ispred Ruske crkve unazad nekoliko godina, organizovani su programi u sklopu manifestacije "Dani piva", ali i razne žurke na kojima se promovišu alkoholna pića, a uskoro će se na tom mestu, umesto u Kino bašti, kako je bilo ranije, održati jedan od najboljih vojvođanskih festivala elektronske muzike, zrenjaninski "Soundlovers".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track