SRPSKI TERMOPIL! U porti manastira biće obeležno 215 godina od boja na Čokešini
Foto: T.Ilić

loznica

SRPSKI TERMOPIL! U porti manastira biće obeležno 215 godina od boja na Čokešini

Srbija -

LOZNICA - U porti Manastira Čokešina na Lazarevu subotu, 20. aprila, biće obeležena 215. godišnjica Boja na Čokešini. Posle svete arhijerejske liturgije biće služen parastos čokešinskim junacima, položeni venci i izveden prigodan program.

Na mestu bitke vence će položiti osnovci iz Čokešine i predstavnici lozničke podružnice Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, a u porti manastira, kod spomenika braći Nedić, biće održan istorijski čas i prigodan program.

Za vreme Prvog srpskog ustanka na brdu Džajevac, kod Čokešine, 16. aprila 1804, 303 ustanika predvođena braćom Gligorijem i Dimitrijem Nedić sukobili su se sa nadmoćnijom turskom vojskom. Poginuli su svi srpski borci, a ova bitka je poznata i kao ''Srpski Termopili''.

Spisak imena svih poginulih ustanika koji je sastavio sveštenik Vasilije Popović, izložen je i u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beogradu, a nad kostima srpskih junaka prenetim u portu manastira podignut je spomenik.

Organizatori obeležavanja godišnjice boja su Grad Loznica, Manastir Čokešina, ovdašnja mesna zajednica i Centar za kulturu ''Vuk Karadžić''.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track