Najnovije vesti

NIŠLIJKA KOJA VIŠE NIJE MEĐU NAMA PRODUŽILA 4 ŽIVOTA: Aleksandar i Dušica dobili novu šansu, srce poslato za Beograd
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

zahvaljujući humanosti njene porodice

NIŠLIJKA KOJA VIŠE NIJE MEĐU NAMA PRODUŽILA 4 ŽIVOTA: Aleksandar i Dušica dobili novu šansu, srce poslato za Beograd

Srbija

NIŠ - Nakon što su lekari kod pacijentkinje niškog Kliničkog centra, 11. aprila, proglasili moždanu smrt, zahvaljujući humanosti njene porodice koja je potpisala saglasnost za doniranje organa, ali i brzoj organizaciji niškog i beogradskog tima za transplantaciju, četvoro ljudi, dobilo je priliku za novi život.

 

Kako je objavljeno na sajtu KC Niš, nakon desetočasovne eksplantacije organa, koju je tim od tridesetak niških i beogradskih lekara i medicinskog osoblja obavio u Nišu, srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege, iste noći, dobilo dvoje niških pacijenata.

 

Prilika da život nastave sa novim bubregom, ukazala se 21-godišnjem Aleksandru Mladenoviću iz niškog sela Čokot i 55-godišnjoj Nišlijki, Dušici Stojanović.

 

 

Oni su, nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa i sada se uspešno oporavljaju na Klinici za nefrologiju KC Niš.
"Na dijalizi sam četiri godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da ce ići na bolje", rekla je Dušica.
Aleksandar kaže da se dobro oseća i da to za njega ubuduće znači "lep život".

 

Lekari koji su učestvovali u eksplantaciji i transplantaciji, ali i oni koji postoperativno brinu o njima, kažu da su oba pacijenta u stabilnom kliničkom stanju.

 

Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujući humanosti i odgovornosti porodice donora, novi život nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.
U ovom trenutku više od 2.000 ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju srca, jetre, rožnjace, bubrega i pluća.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...