Vatra kod Merdara zahvatila kasetnu municiju, požar ugašen

Vatra kod Merdara zahvatila kasetnu municiju, požar ugašen

Srbija -
U noći između 17. i 18. jula došlo do požara na površini na kojoj se obavlja razminiranje municije zaostale iz Nato bombardovanja prilikom koga je zahvaćeno deset komada kasetne municije koja još nije bila uništena

BEOGRAD - Požar koji je u toku noći izbio u okolini Merdara, u opštini Kuršumlija, zahvatio je i površinu na kojoj se obavlja razminiranje municije zaostale iz NATO bombardovanja, koja još nije uništena, saopšteno je danas.

"U noći između 17. i 18. jula na toj lokaciji došlo je do požara prilikom koga je zahvaćeno deset komada kasetne municije koja je pronađena, a koja još nije bila uništena. Vatrogasci iz Prokuplja su u toku noći ugasili požar", navodi se u saopštenju Centra za razminiranje.

Dodaje se da je u toku osmatranje područja na kojem je bio požar, nakon čega će pirotehničari i demineri ući u to područje i ponovo ga pregledati radi otkrivanja eventualne kasetne municije koja se tokom požara razletela po terenu.

Centar za razminiranje Srbije očistio je u protekla tri meseca 400.000 kvadratnih metara u selu Merdare, na području opštine Kuršumlija, na kojima je otkriveno 78 komada kasetne municije i 641 komad drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U saopštenju se navodi da se trenutno radi na razminiranju lokacije "Merdare 5", neposredno uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, gde je pronađeno 42 komada kasetne municije.

Čišćenje zaostale municije obavljaju pirotehničari i demineri Norveške narodne pomoći, prema projektima i pod nadzorom Centra za razminiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track