VENCI NA PARTIZANSKOM GROBLJU: Proslava Dana pobede nad fašizmom
Foto: Kurir/T.Ilić

loznica

VENCI NA PARTIZANSKOM GROBLJU: Proslava Dana pobede nad fašizmom

Srbija -

LOZNICA - Loznički SUBNOR obeležio je danas na Partizanskom groblju 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Vence su položili predstavnici Saveza boraca, Socijalističke partije Srbije, Udruženja penzionera i vojnih veterana, Komunističke partije Srbije i Srpski zavetnici GO Loznica. O tom značajnom istorijskom datumu govorio je pukovnik u penziji Miloš Dejanović.

Milorad Komarčević, sekretar SUBNOR-a Loznice, podsetio je da je oko četiri hiljade boraca iz Jadarskog sreza učestvovalo u oslobođenju nekadašnje Jugoslavije, a više od 600 je poginulo u borbama. On je rekao da će učiniti sve da i u Loznici naredne godine na Dan pobede bude organizovana šetnja Besmrtnog puka.

foto: Kurir/T.Ilić

Loznički kraj je tokom Drugog svetskog rata imao velike civilne žrtve pošto su nemački vojnici oktobra 1941. ovde izveli prvo masovno streljanje kada su ubili 2.950 civila u Dragincu i drugim selima Jadra.

Inače, spomenik na Partizanskom groblju je u vrlo lošem stanju, sa vidljim oštećenjima, i za njegovo sređivanje potrebno je 700.000 dinara. Loznički SUBNOR se obraćao lokalnoj samoupravi, rekao je Komarčević, i očekuje da će u narednom periodu nešto biti i učinjeno.

Posle šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, u Evropi je Drugi svetski rat završen 9. maja 1945. potpisivanjem bezuslovne kapitulacije Trećeg rajha. Taj datum slavi se kao Dan pobede nad fašizmom. U ovom ratu stradalo je, procenjuje se, oko 55 miliona ljudi.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track