GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE U PIROTU PRATI SITUACIJU: Spremni da reaguju u slučaju potrebe zbog najavljenih obilnih padavina
Foto: Profimedia

apel građanima da ne odlažu smeće u kanale i reke

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE U PIROTU PRATI SITUACIJU: Spremni da reaguju u slučaju potrebe zbog najavljenih obilnih padavina

Srbija -

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov rekao je danas da će taj štab biti spreman da reaguje na kritičnim mestima i tamo gde je najpotrebnije.

On je tako odgovorio na pitanje da li je Štab za vanredne situacije spreman za obilnu kišu koja se prognozira u narednih dvadesetak dana.

"Ovom prilikom, još jednom, apelujemo na građane da ne odlažu smeće u kanale i reke, jer upravo neodgovorno ponašanje pojedinaca može da bude uzrok izlivanja vode iz korita", rekao je Savov.

On podseća da je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara za uređenje i održavanje kanala kao preventivne mere u zaštiti od poplava.

"Prošle godine završeni su radovi na uređenju bedema kanala Rogoz u dužini od 560 metara kod Romskog naselja, a ove godine je završen projekat za uređenje kanala kod Rasadnika u naselju Rogoz u dužini od 270 metara.

Planiran je nastavak uredjenja kanala reke Bistrice, uliva Kosturske reke i Izvorskog potoka, a u planu za narednu godinu je treća faza uređenja bedema na kanalu Rogoz od Romskog naselja do Inkluzivnog centra", rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, Savet za bezbednost grada Pirota, takođe, obavlja svoje redovne aktivnosti.

"Osudjujemo svaki vid narušavanja javnog reda i mira i nedomaćinskog odnosa prema javnoj svojini. Oni koji uništavaju imovinu i prirodna dobra treba da odgovoraju nadležnim organima. Naše je da preventivno delujemo, da pozovemo građane da se uključe u zajedničke akcije čuvanja i održavanja šetališta Kej kraj Nišave, dvorišta škola, sportskih objekata, mobilijara, korita reka i da podržimo aktivnosti i projekte državnih organa, škola, udruženja građana, javnih ustanova", rekao je Savov.

On je još jednom istakao nedavni pozitivni primer maturanata Nikole Blagojevića i Mirjane Panić koji su šetajući Kejom primetili u Nišavi dva znaka koje su vandali bacili u reku i uz pomoć jednog od prolaznika izvadili ih iz reke.

"Oni su, još jednom ističem, pokazali zrelost, odgovornost i ljubav prema svom gradu. Verujemo da je takvih mnogo više i da ih treba ohrabriti u javnim osudama i sprečavanju neprimerenog ponašanja pojedinaca. Takođe, ističemo pozitivan primer udruženja gradjana koja su, tokom minulih praznika, očistila korita i okolinu Toplodolske reke i Temštice", rekao je Savov.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track