Kruševac duguje 637 miliona dinara

Presek stanja pokazao

Kruševac duguje 637 miliona dinara

Srbija -
Kreditna zaduženost javnih preduzeća povećana je u odnosu na 2009. godinu za nešto manje od 300 miliona dinara i sada iznosi 535 miliona dinara, rekao Bratislav Gašić koji je po postavljenju na mesto gradonačelnika zatražio od direktora javnih preduzeća "presek stanja" do 30. juna

KRUŠEVAC - Ukupna dugovanja grada Kruševca iznose 637 miliona dinara, potrošene su sve budžetske rezerve, a samo za održavanje rasvete u prvih pet meseci potrošeno je 110 miliona dinara, rekao je danas Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca.Kreditna zaduženost javnih preduzeća povećana je u odnosu na 2009. godinu za nešto manje od 300 miliona dinara i sada iznosi 535 miliona dinara, rekao je Gašić koji je odmah po postavljenju na mesto gradonačelnika zatražio od direktora javnih preduzeća "presek stanja" do 30. juna.On je naglasio da samo Fondu za razvoj za devet realizovanih projekata, Kruševac duguje oko 104 miliona dinara, dok bi prema podacima javnog pravobranioca lokalna samouprava trebalo da isplati oko 20 miliona dinara po već donetim sudskim rešenjima, a u toku je i sudski spor za otkup zemljišta koji bi grad mogao da košta dodatnih 100 miliona."Takođe, bivši zamenik gradonačelnika potpisao je jemsto gradskoj toplani za kredit kod AIK banke od 35 miliona dinara što je protivpravno, dok je zbog velikih dugovanja lokalne samouprave prema EPS-u od ovog preduzeća zatrženo da plati naknadu za gradsko građevinsko zemljište tri godine unapred", rekao je Gašić.

To znači, dodao je on, da će grad u naredne dve godine imati manji priliv za 15 miliona dinara godišnje od Elektrodistribucije, dok će lokalna samouprava kao garant gradskoj toplani AIK banci morati da plati preostalih 25 miliona dinara.Govoreći o novim zapošljavanjima u poslednje tri godine, Gašić je naveo da je u gradskoj upravi za taj period zaposleno 70 radnika, gradskoj toplani 18 za koje nije postojala sistematizacija, a u javnom komunalom preduzeću oko 30. "U gradskoj upravi 2008. godine bilo je zaposleno 282 radnika, sada ih je 352. U gradskoj toplani radi 209 radnika, odnosno 18 više nego pre tri godine, dok je JKP Kruševac broj zaposlenih sa 329 povećalo na 356", precizirao je gradonačelnik.On je istakao da Direkcija za urbanizam i izgradnju nije zapošljavala nove radnike, ali je naglasio da će ovo javno preduzeće, koje u prethodnom periodu nije ostvarilo sopstvena sredstva, do kraja godine morati da opravda svoje postojanje ili će, kako je kazao, postati deo projektnog biroa.Predškolska ustanova "Nata Veljković" sa čak 435 zaposlenih nema upošljeno lice sa invaliditetom i zbog toga, prema Gašićevim rečima, mesečno plaća "penale" od 13 miliona dinara.Kao dobar primer poslovanja, Gašić je izdvojio JKP "Vodovod" Kruševac, za razliku od "Gradske toplane" koja je zadužena četiri puta više od vrednosti imovine. Samo kreditne obaveze tog preduzeća iznose oko 400 miliona dinara.

Novi gradonačelnik Kruševca potvrdio je da je uputio zahtev državnoj revizorskoj instituciji za vanrednu kontrolu i istakao da će pozdraviti odluku te institucije da, ukoliko postoje nezakonite pojave, podnese prijave protiv odgovornih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track