U LOZNICI ZBOG MOGUĆIH POPLAVA DEŽURA ŠEST RADNIH GRUPA: Do sada palo 22 litra kiše
Foto: Saša Trifunović

ZBOG HLADNOĆE SKRAĆENI ČASOVI U ŠKOLAMA

U LOZNICI ZBOG MOGUĆIH POPLAVA DEŽURA ŠEST RADNIH GRUPA: Do sada palo 22 litra kiše

Srbija -

LOZNICA – U Loznici je do 7 sati jutros palo 22 litra kiše, ali su padavine do 11 sati smanjene na tri litra.

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas vanrednu sednicu, a njegov komandant gradonačelnik Vidoje Petrović izdao je naredbu o preduzimanju svih preventivnih i operativnih mera na zaštiti od poplava.

Formirano je šest radnih grupa i od 12. do 15. maja organizovano neprekidno osmatranje vodotokova, korita i nasipa na području Banje Koviljače, doline reke Jadar, reke Štire, Trbušnice, bolničkog potoka, Žeravije i srednjeg i gornjeg toka Jadra, Korenite i Cernice.

foto: Saša Trifunović

Na kritičnim mestima, propustima i mostovima u saradnji sa nadležnim komunalnim službama i inspekcijama radne grupe prate stanje kako bi se pravovremeno sprečilo smanjenja protoka vode zbog bujičnih nanosa, saopšteno je sa Štaba.

Protok na HE "Zvornik" danas je 500 kubnih metara vode u sekundi, a maskimalan se očekuje sutra kada bi mogao biti oko 630 kubnih metara.

U Loznici je danas u 14 sati bilo osam stepeni, a zbog hladnoće su u sve četiri srednje škole, koje su priključene na daljinski sistem grejanja, časovi ponovo skraćeni na po pola sata, i tako će biti i sutra.

foto: Saša Trifunović

Još od 6. maja srednjoškolci imaju skraćene časove i samo juče je nastava održana po redovnom režimu.

Inače, Lozničani se nerado sećaju majskih poplava iz 2014. kada je poplavljeno nešto više od šest hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, više od pet hiljada domaćinstva, većinom seoskih, registrovano skoro 400 klizišta, a pričinjena šteta je prema preliminarnim procenama bila 1,6 miijardi dinara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja