Najnovije vesti

EVO SA KIM U UTORAK POČINJE BORBA: Ukoliko vremenske prilike dozvole, kreće suzbijanje larvi komaraca u celoj Srbiji
Foto: Profimedia

sistemsko suzbijanje larvi

EVO SA KIM U UTORAK POČINJE BORBA: Ukoliko vremenske prilike dozvole, kreće suzbijanje larvi komaraca u celoj Srbiji

Srbija

Suzbijanje larvi komaraca trebalo bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, da počne u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra i to u svim okruzima u Srbiji, preneo je RTS.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji.

Sprovodenje sistematskog suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca jedan je od vidova prevencije groznice Zapadnog Nila.

Preliminarni monitoring poceo je 23. maja u deset okruga, a na suzbijanju larvi komaraca biće angažovana sva raspoloživa sredstva.

"Procenjeno je da u ovom momentu na teritoriji Srbije ima negde oko 60.000 hektara koje treba tretirati", rekao je šef tima za monitoring i kontrolu suzbijanja komaraca Miodrag Rajković.

Naveo je da imajući u vidu ovako nepovoljne vremenske situacije, česte padavine, velike naplavine pored reka, jezera i po polojprivrednim površinama, očekuje se da će ta površina biti sigurno za 25 odsto veća.

"To znači negde oko 75.000 hektara", dodaje Rajković.

Uz sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca, koje sprovode ovlašćene stručne službe, najefikasniji nacin prevencije groznice Zapadnog Nila je sprečavanje uboda komaraca.

Treba izbegavati boravak na području sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, koristiti zaštitna sredstva tokom boravka u prirodi, a u zatvorenom prostoru postaviti mreže na prozore i koristiti preparate koji odbijaju insekte, poput tableta i tečnosti.

Simptomi bolesti Zapadnog Nila nastaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...