UZ NJEGA SE BUDIMO, PUTUJEMO I SLUŠAMO OMILJENE PESME: Radio Vrnjačka Banja obeležio 50 godina postojanja
Foto: EPA Friedemann Vogel

jubilej

UZ NJEGA SE BUDIMO, PUTUJEMO I SLUŠAMO OMILJENE PESME: Radio Vrnjačka Banja obeležio 50 godina postojanja

Srbija -

Promocijom dokumentarnog filma "Godine u (v)etru", autora Daneta Stanojčića, Radio Vrnjačka Banja, nekada jedna od najslušanijih radio stanica u SFRJ, obeležio je 50 godina rada i postojanja.

- Film je posvećen vrnjačkom radiju, kao jednom od temelja duhovnosti i kulture prestonice srpskog kontinetalnog turizma. Ne postoji značajniji političar, umetnik, muzičar, sportista ili glumac bivše SFRJ koji nije sedeo pred mikrofonom radio Banje. Zbog svoje otvorenosti i posebnosti, Radio je postao poznat i popularan i van granica svoje slušanosti, kaže autor Dane Stanojčić.

Eksperimentalni program Radio Vrnjačke Banje počeo je 2. juna 1969. godine, na talasnoj dužini 1389 kiloherca, a njegov prvi voditelj bio je Aca Popović, koji je za potrebe dokumentarnog filma ponovio reči koje je izgovorio pre pola veka.

Radio je uvek bio ispred svog vremena, a "odškolovao" je sijaset vrsnih radio, a kasnije i televizijskih voditelja. Zanimljivo je da se u nekadašnjoj Jugoslaviji najudaljeniji slušalac vrnjačkog Radija, uživo u program, javio čak iz Japana.

(Kurir.rs/J. S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track