Najnovije vesti

TRI DANA TRAJE BORBA U KNIĆU, 10 PORODICA BEZ KROVA NAD GLAVOM: 60 odsto puteva odnela bujica! Više od 1.200 hektara pod vodom
Foto: Kurir

NEZAPAMĆENA NESREĆA U GRUŽANSKOM KRAJU

TRI DANA TRAJE BORBA U KNIĆU, 10 PORODICA BEZ KROVA NAD GLAVOM: 60 odsto puteva odnela bujica! Više od 1.200 hektara pod vodom

Srbija

U opštini Knić trenutno je deset porodica najugroženije, a ekipe su na terenu u pokušaju da im pomognu, izjavio je predsednik opštine Knić Miloran Nikolić.

foto: Kurir

"Porodicama je uništena sva imovina u domaćinstvima. Obilaze ih naše ekipe Doma zdravlja, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad sa paketima i hemijskim sredstvima za higijenu", izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, situacija na teritoriji opštine se u prethodnih 48 časova stabilizova, a došlo je i do smanjenja nivoa vodostaja centralne reke Gruže i njenih bočnih pritoka.

"Ohrabrujuće je što je nivo vodostaja opao, a mi smo najkritičnije tačke rešili u tom smislu što smo mehanizacijom ojačali bedeme kako ne bismo imali nove poplave i ulivanje vode u domaćinstva", rekao je Nikolić.

Oko 60 odsto od 320 asfaltiranih i atarskih puteva u opšitni Knić je oštećeno potpuno, a ostatak je delimično oštećen, priča Nikolić, dodajući da su službe uspele da uspostave vezu sa dva od tri odsečena sela.

Predsednik opštine Knić kaže da službe čekaju na povlačenje vode, jer je zemljište prezasićeno, a više od 1.200 hektara obradivog zemljišta je još uvek pod vodom.

foto: Kurir

Povlačenje vode čeka se i kako bi uz saradnju sa Institutom za javno zdravlje dezinfikovali bunare i druge izvore vode, u cilju sprečavanja širenja zaraza, dodaje Nikolić.

Nikolić ističe da povređenih i nastradalih nema, ali je došlo do stradanja stoke.

"Zadesila nas je velika nevolja. Ovo je nezapamćeno. Ni najstariji meštani gružanskih sela ne pamte ovakve bujične vode i ovakvu nesreću...Biće tek problema koji nam stižu oko hrane za stoku, promene useva. Tek nam predstoji borba da uspostavimo koliko-toliko normalan život", rekao je Nikolić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...