SVILAJNAC SPREMNO DOČEKAO POPLAVE: 2014. godine poplavljeno 3.000 kuća, a sada samo 3!
Foto: Nemanja Nikolić

uredili rečna korita

SVILAJNAC SPREMNO DOČEKAO POPLAVE: 2014. godine poplavljeno 3.000 kuća, a sada samo 3!

Srbija -

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenio je danas da je sistem odbrane od poplava znatno unapređen poslednjih pet godina, što se pokazalo i tokom poplava prethodnih dana.

Milanović je podsetio da je Svilajnac 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu, kada je poplavljeno 3.000 kuća, a da su nakon toga počeli radovi na regulaciji rečnih korita i preventivnoj zaštiti.

"Mi smo i 2017. godine imali poplavu, ali je tada poplavljeno deset kuća. Ove godine su poplavljene samo dve kuće", objasnio je Milanović.

On je ocenio da bi šteta i ove godine bila ogromna da se nije preventivno delovalo u Svilajncu i selu Subotica, kao i na zaštiti Sedlara, te ocenio da donacije EU i vlade daju rezultate.

"Da nije bilo Srbijavoda, došlo bi do izlivanja reke Resave u Sedlaru i bile bi poplavljene kuće. Verujem da su se značajno povećali kapaciteti i javnih preduzeća, lokalnih i republičkih", istakao je Milanović.

On je naveo da je na teritoriji Svilajnca više od šest miliona evra uloženo u rekonstrukciju i regulaciju reka, kao i da poplava nije bilo ni na jednom mestu na kojem su urađene rekonstrukcije, produbljivanja i proširenja korita reka i kanala.

"To naravno nije dovoljno, moramo da radimo i na potocima i vodotocima drugog reda, kako u narednom periodu ne bismo imali poplave", rekao je Milanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track