ŠTETA OD POPLAVA 25 MILIONA EVRA: Svaka oštećena porodica dobiće pomoć države, nadležni poručuju da novca ima dovoljno!
Foto: Tanjug/Saša Petrović

gruba procena

ŠTETA OD POPLAVA 25 MILIONA EVRA: Svaka oštećena porodica dobiće pomoć države, nadležni poručuju da novca ima dovoljno!

Društvo -

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je danas da je gruba procena štete nakon poplava 25 miliona evra i dodao da će danas biti održan sastanak sa predsednicima svih opština koje su pogođene poplavama, kako bi se utvrdilo kolika je pričinjena šteta.

"Opštine imaju svoju ulogu, zakonom propisanu, da izvrše procenu štete, što je nama neophodno kako bismo znali kojim porodicama je neophodno pružiti pomoć. Oni treba da sprovedu postupak kojim se utvrđuje pravo na pomoć i visina te pomoći", rekao je Blagojević.

1 / 7 Foto: Tanjug/Saša Petrović

On je naglasio da će svaka porodica, čiji je stambeni objekat oštećen, dobiti zakonom propisanu pomoć podsetivši da su 2014. godine pomogli 21.000 porodica, a da je pomoć pružena i 2016, 2017. i 2018. godine.

Blagojević je rekao da je jučerašnja odluka Vlade Srbije o proglašenju elementarne nepogode u 22 opštine prvi korak za aktiviranje mahanizma Kancelarije za javna ulaganja, koja sprovodi proces obnove, obavlja isplatu novčane pomoći građanima, finansira projekte obnove infrastrukture i javnih objekata.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

"To je prvi korak. Paralelno sa tim, komisije koje opštine imenuju rade procenu štete", rekao je Blagojević dodajući da građani kojima su objekti oštećeni treba da prijave štetu opštini, posle čega će uslediti odgovarajući procesi i isplate pomoći.

Blagojević je naglasio da je ključno izvršiti procenu potreba.

Prema njegovim rečima, gruba procena pričinjene štete je 25 miliona evra, a detaljna i precizna procena će tek biti određena.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja rekao je da očekuje da na sastanku sa predsednicima opština čuje kolika je pričinjena šteta, "šta je od infrastrukture oštećeno".

"Utvrđujemo potrebe, koji su mostovi srušeni, gde je i na kojim mostovima potrebna obnova, koje mostove je potrebno dići iz početka, u kojoj meri su oštećeni javni objekti, koje radove je neophodno izvesti", rekao je Blagojević.

Potom će, kako je naveo, uslediti izveštaj, verifikacija na terenu i utvrđivanje potreba, a onda planiranje budžeta i realizacija.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja istakao je i da je na raspolaganju novac Svetske banke, koji je opredeljen upravo za ovakve slučajeve.

"Na dohvat ruke nam je kada nam je to potrebno. Taj novac smo koristili prošle godine posle poplava iz maja, juna i avgusta 2018. godine. Možemo da koristimo budžetska sredstva, obično kombinujemo više izvora. Dogovorićemo se o tome kada budemo napravili procenu koliko nam novca treba. Novca ima, svaki projekat koji potrebno uraditi biće urađen", rekao je Blagojević.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track