MANIFESTACIJA DUGA 26 GODINA: U Kraljevu počeli Dani gljiva 2019
Foto: Shutterstock

edukacija

MANIFESTACIJA DUGA 26 GODINA: U Kraljevu počeli Dani gljiva 2019

Srbija -

U organizaciji Ekološkog pokreta "Ibar" i Mikološko - gljivarskog društva "Kraljevka" na reci Lopatnici kod Kraljeva, počela je 26. obrazovno - ekološka i humanitarna manifestacija "Dani gljiva 2019".

Po rečima ekologa Miroslava Pavlovića, ciljevi manifestacije su utvrđivanje biodiverziteta gljiva na planinama u okolini Kraljeva, ali i edukacija stanovništva, prvenstveno mlađe populacije, o ulozi i značaju gljiva u prirodi.

"Malo šta traje 26 godina u Srbiji, a mi i dalje trajemo. Pokušavamo da znanja koja imamo sertifikujemo na nivou države, pa je stoga naš član Bojan Zupan nedavno postao gljivarski instruktor. Trudićemo se da i u narednom periodu edukujemo i pravilno usmerimo ljude koji se bave gljivarstvom, kaže Pavlović.

Pavlović dodaje i to da, kada su gljive u pitanju, važi stalno pravilo - oprez, oprez i samo oprez, jer pečuraka posle obilnih kiša ima mnogo, ali u slučaju eventualnog trovanja, građanima jedino mogu da pomognu eminentni stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track