POKRAJINSKA VLADA: Otvoren obnovljeni Franjevački samostan u Baču
Foto: Pokrajinska vlada

obnova samostana

POKRAJINSKA VLADA: Otvoren obnovljeni Franjevački samostan u Baču

Srbija -

Danas je u Baču otvoren obnovljeni Franjevački samostan, star osam vekova, koji predstavlja jedno od kulturnih dobara od izuzetnog značaja u Republici Srbiji, koji je finansirala Evropska unija putem IPA programa, a uz podršku Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalne administracije i Franjevačke zajednice.

Reč je o najvećem zajedničkom projektu vrednom više od 1,24 miliona evra. Radovi su obuhvatili izradu instalacija u celom kompleksu, restauraciju i sanaciju fasade i krova, popločavanje, stolariju, adaptaciju prostorija za obrazovno-muzejske sadržaje, konzervaciju drveta, izradu nameštaja, nabavku kompjuterske opreme,kao i izradu plana interpretacije samostana.

„Ponosan sam na to što je pokrajinska administracija deo ovog velikog zajedničkog projekta. Obnova ovog samostana primer je pravog odnosa prema kulturnoj baštini“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

foto: Pokrajinska vlada

„Iskreni znak da ideja okupljanja oko projekata i ideja zajedništva i zajedničkih pregnuća iz temelja kao što je temelj postojanja Franjevačkog samostana iz prošlosti, kroz budućnost, koja je tu, pred nama, mora i može biti jedina ideja vodilja“, dodao je predsednik Mirović.

Obnova ovog samostana, dodao je Mirović, važna je i u znatno širem kontekstu – kontekstu kulturnog opredeljenja, jer imamo i druge važne objekte naše zajedničke tradicije u opštini Bač, koje ćemo obnoviti u vremenu pred nama.

Zajedno smo radili na ovom velikom projektu kako bismo vratili stari sjaj na jedan od najznačajnijih spomenika kulture. Hvala Pokrajinskoj vladi, i svima koji su pomogli na ovoj obnovi. Ponosan sam jer smo rekonstruisali ovaj objekat koji spaja religije i kulture, kazao je ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

„Danas otvaramo Franjevački samostan i ovaj dan je još jedan korak napred na dugom putu koji Evropska unija i Srbija zajedno stvaraju“, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Posebno hvala Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika na ovoj veličanstvenoj obnovi. Čast mi je biti sa vama i podeliti radost zbog ove obnove, kazao je poglavar Franjevačke zajednice „Ćirilo i Metod“ Ilija Vrdoljak.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track