U kruševačkoj bolnici otvorena nova angio sala
Foto: Tanjug

Služba za internu medicinu

U kruševačkoj bolnici otvorena nova angio sala

Srbija -

U Opštoj bolnici Kruševac, u Službi za internu medicinu, danas je zvanično otvorena nova angio sala u kojoj su već uspešno izvedene prve dve intervencije - koronarografija i ugradnja stenta.

  • Ovo je jedan od onih dana za koje živite i radite ovaj posao - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je naveo da je snimak krvnih sudova jedne od pacijentkinja kojoj je urađena intervencija bio takav da su joj krvni sudovi na pojedinim mestima bili više od 90 odsto suženi i da kroz njih nije mogla da prolazi krv.

  • Da nije bilo intervencije, koja je urađena u novoj angio sali, ona bi i dalje imala tegobe i pitanje je do kada bi izdržala - rekao je Lončar i dodao da pacijetkinja više nema tegobe.

On je istakao da je Ministarstvo zdravlja uložilo oko 100 miliona dinara u Opštu bolnicu Kruševac.

  • Ali, ni to ne bi bilo dovoljno da nije bilo Bobana Gašića kao člana Upravnog odbora Opšte bolnice Kruševac i odgovornih privrednika iz ovog kraja koji su prepoznali koliko znači da pomognu i da, uz državu, daju deo sredstava - rekao je Lončar.

Istakao je da bolnica u Kruševcu ima ozbiljnu perspektivu i dodao da je dogovoreno da će u tu bolnicu biti primljeni novi zdravstveni radnici.

  • Za razliku od mnogih drugih zdravstvenih ustanova u regionu i Evropi koji ostaju bez lekara i zatvaraju odeljenja, u bolnici u Kruševcu to nije slučaj - dodao je Lončar.

U prethodnom periodu u kruševačkoj bolnici su sređene oftamološka i ortopedska sala - u opremanje očne operacione sale uloženo je oko 13 miliona dinara od čega je resorno ministarstvo dalo 11 miliona, a u opremanje ortopedske operacione sale oko 9 miliona dinara od čega je ministarstvo dalo 6 miliona.

Direktorka Opšte bolnice Kruševac Vesna Stevic Gajić je rekla da je otvaranje angio sale od velikog istorijskog značaja za rad te zdravstvene ustanove.

Navela je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok umiranja u svetu i kod nas i da rana dijanostika i adekvatna terapija značajno utiču na tok i ishod bolesti, te dodala da je otvaranje angio sale planirano poslednjih dest godina.

"San koji je postojao sada je realnost i lepo je da sa ovog mesta danas mogu da objavim da je juče u Kruševcu urađena prva koronarografija koju je radio stručni tim lekara iz Kliničkog centra Srbije, a asistirala naša koleginica", rekla je Stević Gajić.

Izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja angio sale i dodala da će od toga najviše koristi imati građani Rasinskog okruga.

Nakon obraćanja, dodeljene su zahvalnice za podršku i doprinos u ostvarivanju ciljeva Opšte bolnice Kruševac, a među dobitnicima su i ministar Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

Opšta bolnica Kruševac je osnovana 1. aprila 1922. godine i pokriva teritoriju Rasinskog okruga, sa oko 230.000 stanovnika.

Bolnica ima 595 postelja, a trenutno zapošljava 1.221 radnika - 219 lekara (27 na specijalizaciji), 757 sestara i 245 nemedicinskih radnika.

(Tanjug / Foto:Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track