Najnovije vesti

USTAJE U 5, RADI CEO DAN, A ZA OVCAMA TRČI KAO MLADIĆ: Stolar Buda ima 95 godina, naočare ne nosi i ne zna šta je umor! Smeta mu, kaže, jedino kad dugo sedi
Foto: RTS Printscreen

neverovatna životna priča

USTAJE U 5, RADI CEO DAN, A ZA OVCAMA TRČI KAO MLADIĆ: Stolar Buda ima 95 godina, naočare ne nosi i ne zna šta je umor! Smeta mu, kaže, jedino kad dugo sedi

Srbija

Iako je među najstarijim meštanima Gornje Bukovice kod Valjeva, Budimir Ćirić svakodnevno radi u svojoj stolarskoj radionici, a obavlja i druge poslove u domaćinstvu. Ovaj 95-godišnjak kaže da ne može da zamisli da nešto ne zna, ne ume ili ne može.

 

Budimir Ćirić iz Gornje Bukovice kod Valjeva i u 95. godini prkosi dubokoj starosti u svojoj stolarskoj radionici. Od ranog jutra, već više od sedam decenija, radi "punom parom", kako voli da kaže, objavio je RTS.

 

"Ustanem u pet sati, ceo dan radim na mašini. Ceo dan ja ne sedam. Mogu da idem jošte dobro, samo ne mogu dugo da sedim", kaže stolar Buda.

 

Sve što se može napraviti od drveta, Budimir zna da uradi. Bez naočara, u milimetar određuje mere od najjednostavnijeg alata do čardaka.

U devedest drugoj godini kaže da je naparavio čardak. "Sve je prerađeno na mašini i predeljano", objašnjava stolar Buda.

 

foto: RTS Printscreen

Milan Ćirić isitče da je Buda sam uradio taj majstorski posao. "Samo smo bili kao fizička radna snaga koja je asistirala da se to sklopi", dodaje Milan. Za meštane ovog kraja, Budimir je i dalje njihov stolar za sve. Kažu da nikad nije odbio posao i da radi kao da mu četrdeset.

 

Stiže Budimir da zavši i uobičajene kućevne poslove. Neretko potrči i za ovcama. Najteže mu je kad ne radi. Veliki rad, bez alkohola, uz umerenu ishranu, njegov je savet za dugovečnost.

 

Napominje da nikad nije osetio umor, niti je mislio da nešto u životu ne može, ne zna i ne ume. "Probam, ako uspem – uspem, ako ne uspem, pa ništa", dodaje Budimir Ćirić. O teškim životnim bitkama ne želi da govori, a retke trenutke predaha, podeli sa prijateljima.

 

(Kurir.rs/RTS/Mihailo Jevtić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...