LOZNIČKA BOLNICA DOBILA NOVU OPREMU: Nabavljen laparaskopski stub za samostalan rad lozničkih hirurga
Foto: T.Ilić

donacija

LOZNIČKA BOLNICA DOBILA NOVU OPREMU: Nabavljen laparaskopski stub za samostalan rad lozničkih hirurga

Srbija -

LOZNICA - Laparaskopski stub za kolorektalnu hirurgiju stigao je na Odeljenje hirurgije Opšte bolnice u Loznici, saopšteno je danas (11.7) medijima u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Vrednost aparata je oko petnaest miliona dinara, a nabavljen je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja koje je pokrenulo projekat "LAPSERB" kako bi se domaći hirurzi osposobili da rade minimalno invazivnu hirurgiju kod tumora debelog creva.

foto: T.Ilić

Kako je rekao novinarima dr Milan Todorović, v. d. direktora lozničke bolnice, nabavkom ovog aparata nivo rada hirurgije biće podignut na mnogo viši nivo. Kororektalna hirurgija počela je ovde da se primenjuje nešto ranije, a u ustanovu su dolazili profesori sa fakulteta i hirurgije iz Beograda i pomagali kolegama u Loznici koje će uskoro početi samostalno da rade takve operacije. Loznička hirurgija dobijala je ranije ovakve aparate na probu, dolazili su iskusni hirurzi iz prestonice i do sada je ovde urađeno 20 operacija debelog creva laparoskopskim putem.

Ova metoda, objašnjavaju lekari, u odnosu na klasičnu hirugiju ima višestruke prednosti, pacijent dan posle operacije počinje da jede, posle četvrtog, petog postoperativnog dana odlazi kući, manji je rez na trbuhu, manji bol i manji rizik od komplikacija, a svakodnevnim obavezama se vraća mnogo brže. Nova oprema može odmah da se upotrebljava što će mnogo značiti hirurzima, ali pre svega pacijentima.

foto: T.Ilić

Na hirurgiji kažu da će ovom odeljenju biti neophodna nabavka novih kolonoskopa pošto su postojeći stari sedam godina, a potreban im je i instrument rektoskop za otkrivanje tumora na samom kraju debelog creva.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track