NA DRINI IZMEĐU DVA ZVORNIKA: Uskoro bi mogla da krene rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića
Foto: Kurir/T.Ilić

u ponedeljak iznose ponude

NA DRINI IZMEĐU DVA ZVORNIKA: Uskoro bi mogla da krene rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića

Srbija -

Dugo najavljivana rekonstrukcija mosta ‘’Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića’’ koji gotovo punih devet decenija preko Drine spaja Mali Zvornik i Zvornik (Republika Srpska), o kojoj se priča već nekoliko poslednjih godina trebalo bi uskoro da počne.

Prema informacijama iz lokalne samouprave Zvornika sa leve obale, u ponedeljak (15. jula) je otvaranje ponuda za izvođenje radova i ukoliko u prvom krugu bude izabran izvođač očekuje se da do sredine avgusta bude uveden u posao.

foto: Kurir/T.Ilić

Raspisivanju tendera prethodilo je prikupljanje dokumentacije, dozvola i saglasnosti, nadležnih sa obe strane reke, a vrednost radova je nešto manje od 1,8 miliona KM. Mostu je odavno obnova potrebna i da do nje dođe na obe njegove strane rade već nekoliko godina.

Prilikom radova je, kako je to ranije saopštavano, predviđeno peskarenje čelične konstrukcije, promena podloge, trotoara, farbanje, a biće urađena odgovarajuća dekorativna rasveta da most bude u večernjim satima uočljiv sa obe strane Drine.

foto: Kurir/T.Ilić

Ovaj most je najkraća veza dva pogranična Zvornika, ima istorijsku, arhitektonsku i ekonomsku vrednost. Sagrađen je 1929. godine, a kada je završen na njega je zapregama dopremljeno oko 30 tona kamena kako da bi se utvrdila njegova nosivost. Svečano je otvoren i osvećen januara 1930. u prisustvu kralja Aleksandra.

Zapisano je da njegova gvozdena konstrukcija teži 950 tona, dugačak je oko 150 i širok sedam metara, a izgradnja je koštala oko 13,5 miliona tadašnjih dinara. Porušen je početkom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen u junu 1946. godine kada je nazvan po narodnom heroju iz NOB-a Most Filipa Kljajića Fiće. Pre deset godina vraćen mu je prvobitan naziv. Služio je svojevremeno za drumski saobraćaj, ali ga već godinama koriste samo pešaci, a raspadom Jugoslavije služi kao pešački međudržavni granični prelaz između Srbije i BiH. Godinama je Stari most, kako ga zovu žitelji ovoga kraja, u lošem stanju, trotoarni deo je na više mesta ''progledao'', korozija ''jede'' čeličnu konstrukciju i odavno mu treba obnova.

foto: Kurir/T.Ilić

Njime svakodnevno brojni stanovnici dva Zvornika prelaze odlazeći u trgovinu, ili nekim drugim poslom na drugu obalu i željno čekaju obnovu gvozdenog mosta koji zaslužuje da ponovo zablista i bude jedan od prepoznatljivih simbola ovog dela Podrinja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track