Najnovije vesti

UMETNICI SE OKUPILI U VRANJU LEPIM POVODOM: Stvaraju nadahnuti tim gradom, a evo gde će završiti dela koja nastanu na likovnoj koloniji (FOTO)
Foto: Tatjana Stamenković

održava se po 18. put

UMETNICI SE OKUPILI U VRANJU LEPIM POVODOM: Stvaraju nadahnuti tim gradom, a evo gde će završiti dela koja nastanu na likovnoj koloniji (FOTO)

Srbija

Internacionalna likovna kolonija "Vranje 2019" okupila je po 18. po put slikare iz Francuske, Hrvatske, Bugarske, Makedonije i Srbije.

 

foto: Tatjana Stamenković

Učesnici stvaraju umetnička dela koja će pokloniti Gradu. Organizator Internacionalne likovne kolonije je JU Narodni univerzitet, a pokrovitelj Grad Vranje. Koloniju je otvorila diplomirani slikar Vesna Marinković-Stanković.

 

Ona je podsetila na dugu tradiciju ove kolonije i poželela uspešan rad svim učesnicima.

 

“Svi su izrazili divljenje, svi su se oduševili Vranjem, prepoznali taj duh tu toplinu juga koju imamo mi, i svako će to zabeležiti na platnima. Mi nikad njima ne namećemo temu, svima ostavimo mnogo prostora da nastave tu negde gde su stali. Ne određujemo zadatak, oni se bave onim temama koje inače rade, ali sama sredina sam duh mesta sam ambijent u kome rade svakako da imaju udela u tim delima”, napominje Vesna.

 

foto: Tatjana Stamenković

Dela koja ostaju gradu biće čuvana u depou Narodnog muzeja.” Mi u toj riznici imamo dela od prethodne kolonije Prohor Pčinjski koja je datirala od 1976. pa do devedesetih godina,129 dela i od 2001. godine do sada i sve je veći broj dela. Oni imaju zadatak da ostave tri platna, ali mnogi ostave više čak četiri, pet. Ove godine imamo izuzetnu ekipu, kolege iz Francuske, Hrvatske, Bugarske sa Kosova, Makedonije. Ove godine prvi put je i veći broj učesnika na koloniji iz Grada Vranja”, istakla je diplomirani slikar Vesna Marinković-Stanković.

 

foto: Tatjana Stamenković

Učesnica kolonije Duška Radunović slikarka našeg porekla koja živi i radi u Francuskoj kaže da je došla u Vranje sa velikim oduševljenjem. “Vranje je stvarno posebno, dobili smo jedan fantastični prijem ovde u Narodnom univerzitetu, ambijent u kome radimo je divan. Radim jednu apstrakciju minimalističku, ali u tome ima ako ne formom onda bojom topline koju nam Vranje pruža i sigurno će  se osetiti na platnu”, navodi slikarka Duška iz Francuske. Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi u septembru ove godine. Atelje u kome stvaraju učesnici kolonije biće otvoren za sve zainteresovane građane. Oni će biti u prilici da se upoznaju sa njihvim umetničkim radom.

 

foto: Tatjana Stamenković

Predsednik Skupštine Dejan Tričković i gradska većnica Zorica Jović organizovali su prijem za učesnike Internacionalne likovne kolonije „Vranje
2019“.

 

foto: Tatjana Stamenković

„Likovna kolonija je tradicionalna i Grad nastoji da koliko je to moguće pomogne kako bi umetnici imali sve što je neophodno da iskažu svoju kreativnost. ,,Nadam se da ćete imati priliku da se upoznate i sa Vranjem i da ćete poneti pozitivne utiske, jer se nalazite u gradu otvorenog srca“ rekao je Tričković. Gradska većnica Zorica Jović, je istakla značaj vranjske kolonije, koja je zauzela posebno mesto na mapi srpske likovne scene.

 

"Verujem da će vas bogata istorija, kulturno istorijski spomenici i duh Vranja inspirisati da oslikate svoja platna, koja će opet ostati gradu i Narodnom univerzitetu. Nadam se da ćete iz našeg grada otići bogatiji za još jedno lepo iskustvo’’, naglasila je većnica.

 

Direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević, zahvalila je lokalnoj samoupravi na podršci u organizovanju ovako značajne manifestacije.

 

foto: Tatjana Stamenković

 

"Narodni univerzitet je ustanova koja neguje likovnu umetnost ne samo organizovanjem kolonije, već i kroz rad Likovne radionice i Galerije, koja se
može pohvaliti bogatom izlagačkom delatnošću’’, rekla je ona. Umetnici će
tokom boravka u Vranju obići kulturno-istorijske znamenitosti grada, posetiće manastir Prohor Pčinjski, Muzej i Spomen kuću Bore Stankovića.


Kolonija traje do nedellje 28. jula.


(Kurir.rs/T.S.)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...