NENAD JE POBEDIO NA SOMOVIJADI: Ulovio je dve grdosije teške preko 8 kg na Zvorničkom jezeru!
Foto: Kurir/T. Ilić

mali zvornik

NENAD JE POBEDIO NA SOMOVIJADI: Ulovio je dve grdosije teške preko 8 kg na Zvorničkom jezeru!

Srbija -

Na 22. ''Somovijadi'', održanoj na Zvorničkom jezeru kod Malog Zvornika, pobedio je meštanin Nenad Vučetić koji je u dva takmičarska dana ulovio dva soma u meri od po 4.105 i 4.035 grama, oba duga 77 santimetara, pa je osvojio ukupno 8.140 gram poena.

Njegovi somovi su bili i najveći, a on je ponovio uspeh iz 2006. kada je takođe pobedio na ‘’Somovijadi’’.

Pobednik kaže da je od 22 ‘’preskočio’’ samo jednu ‘’Somovijadu’’, a prošle godine je ulovio najvećeg soma teškog 5.225 grama i dugog 79 santimetra, pa u ukupnom plasmanu bio drugi.

Sa somom od 2.640 grama drugo mesto na ovoj ‘’Somovijadi’’ pripalo je Branislavu Stankoviću iz Šapca, dok je treći Pavle Spasojević iz Mačvanske Mitrovice sa somom od 2.620 grama.

foto: Kurir/T. Ilić

Ovoga puta u konkurekciji je, kažu organizatori, bilo 77 takmičara iz Srbije, BiH i regiona, a za dva takmičarska dana ulovljena su ukupno 33 soma, ali su samo četiri bila u meri.

Najveći ulov od početka organizovanja ’’Somovijade’’ ostvario je Malozvorničanin Nebojša Novaković koji je pre nekoliko godina izvukao soma od 13.720 grama dugačkog 122 santimetra. Priča se da jezero krije velike somove, nemani od 200 kilograma, međutim, do danas nijedan nije ulovljen.

Po propozicijama od pre pet godina boduje se zbirni ulov, svi somovi koje ribolovac upeca, a posle merenja i fotografisanja ‘’brkajlije’’ se vraćaju u jezerske dubine.

foto: Kurir/T. Ilić

Inače, ovoga leta ovde je održana završnica prvog Svetskog prvenstva u lovu soma bućkom. Somovi kapitalci su ponovo prevarili majstore bućke i ostali u jezerskim dubinama, ali kad neće oni dobra je i štuka. Dok su somovi taktizirali Milan Kojić iz Velike Reke izvukao je danas štuku tešku 6.780 grama što je bio najveći pojedinačni ulov na ovogodišnjoj ‘’Somovijadi’’.

foto: Kurir/T. Ilić

Uporedo sa lovom na somove na obali je trajalo takmičenje u kuvanju ribljih čorbi ‘’Zlatni kotlić’’. U konkurenciji 12 ekipa treća je bila ‘’Buntovnici’’ iz Malog Zvornika, druga "Kotlić From Komirić" iz Komirića, dok je za žiri najbolju spremila ekipa "Roloplast" iz Sremske Mitrovice.

foto: Kurir/T. Ilić

Najuspešnijima u pecanju i kuvanju uručene su prigodne nagrade. ''Somovijada'' je održana u okviru dana sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma ''Drina je smisao života'' koji se završavaju sutrašnjom malozvorničkom devetom regatom od Velike Reke do Sakara, na trasi od 22 kilometra, jedinstvenom na mirnim vodama.

Organizator manifestacije, koja je počela 25. jula, je malozvornička opština.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track