POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJU MOSTA KRALJA ALEKSANDRA I KARAĐORĐEVIĆA: Radovi počinju 12. avugsta! (FOTO) 
Foto: T.Ilić

konačno

POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJU MOSTA KRALJA ALEKSANDRA I KARAĐORĐEVIĆA: Radovi počinju 12. avugsta! (FOTO) 

Srbija -

Mali Zvornik – Ugovor o dugo očekivanoj rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na reci Drini potpisao je danas (30.7) gradonačelnik Zvornika (RS) Zoran Stevanović sa Miroslavom Lazarevićem, direktorom zvorničke ‘’Enikon-gradnje“ koja je izabrana za izvođača radova.

Svečanom činu u susednom Zvorniku prisustvovao je i predsednik malozvorničke opštine Zoran Jevtić koji je ocenio da je "ovo srećan dan za ljude sa obe strane Drine".

Predviđeno je da radovi traju godinu dana, ali da most za pešake bude zatvoren samo tri meseca s tim da u tom periodu neće biti završen sav posao već će rekonstrukcija trajati i posle njegovog otvaranja za pešački saobraćaj. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Zvornika (RS) gradonačelnik Stevanović zahvalio se Vladi Srbije koja je izdvojila 600.000 evra za rekonstrukciju mosta i, pored ostalog, istakao da je ovaj most "žila kucavica za Zvornik i Mali Zvornik koji nas spaja još od tridesetih godina prošlog vijeka, kada je napravljen".

- Do završetka rekonstrukcije očekujemo da će zaživeti i novi Sporazum između Srbije i BiH kojim će biti omogućeno da ga sa ispravnom putnom ispravom mogu koristiti svi građani Srbije i BiH, za razliku od sadašnjeg stanja kada ga mogu prelaziti samo stanovnici ova dva grada sa ličnom kartom Malog Zvornika i Zvornika – prenosi sajt njegove reči.

Obnova mosta važna je i za žitelje sa desne obale Drine, a predsednik Jevtić izjavio je da su se sa obe strane reke uvek ponašali kao da je ovo’’ jedan grad’’. Nas Drina fizički razdvaja, ali nas i spaja, a tako isto i ovaj most koji će biti uskoro u novom ruhu, kazao je on.

foto: T.Ilić

Kako je prilikom potpisivanja ugovora pojasnio Lazarević, direktor izvođača radova, radovi na mostu počinju 12 avgusta odmah posle završetak "Zvorničkog leta". Previđeno je da bude urađena antikorozivna zaštita celog mosta, peskarenje i farbanje, zamena kompletne kolovozne konstrukcije, odvodi atmosferskih voda i nova rasveta mosta. Podsetimo, pre dve godine je na sastanku rukovodstva Srbije i Republike Srpske odlučeno da projekat rekonstrukcije mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, bude realizovan.

Srbija je za obnovu mosta, koji je i pešački granični prelaz, izdvojila 600 hiljada evra. Stari most, kako ga zovu žitelji, najkraća je veza dva pogranična Zvornika. Sagrađen je 1929, a svečano otvoren i osvećen januara 1930. u prisustvu kralja Aleksandra. Srušen je početkom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen u junu 1946. godine kada je nazvan po narodnom heroju iz NOB-a Most Filipa Kljajića Fiće. Prvobitan naziv vraćen mu je 2009. Služio je svojevremeno za drumski saobraćaj, ali ga već godinama koriste samo pešaci, a raspadom bivše države služi kao pešački međudržavni granični prelaz između Srbije i BiH. Godinama je u lošem stanju i odavno mu je potrebna obnova.

Brojni stanovnici dva Zvornika svakodnevno prelaze most odlazeći u trgovinu, ili nekim drugim poslom na drugu obalu. Očekuju da most posle radova bude jedan od najlepših simbola ovog dela Podrinja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track