GROBLJE OPOMINJE DUŽNIKE: 1.500 građana Loznice nije izmirilo obaveze zakupa grobnih mesta
Foto: T.Ilić

dugovanje

GROBLJE OPOMINJE DUŽNIKE: 1.500 građana Loznice nije izmirilo obaveze zakupa grobnih mesta

Srbija -

Lozničko KJP ’’Naš dom’’, nadležno i za gradsko groblje, poslao je oko hiljadu i po obaveštenja na adrese onih koji nisu izmirili obaveza zakupa grobnih mesta. Poslata su građanima čija su dugovanja premašila deset hiljada dinara, a dug mogu izmiriti po cenovniku koji je nepromenjen od 2013. godine.

U upravi groblja kažu da tako postupaju svaka tri meseca i apeluju na građane da reaguju blagovremeno jer će ukoliko dođe do poskupljenja usluga njihova dugovanja biti obračunata po novim cenama.

Poslednjih šest godina cena zakupa gde je obavljen ukop je 832, a rezervacija praznog 1.255 dinara godišnje. Sa desetogodišnjim zakupom, betonskim opsegom i to za dva grobna mesta, troškovi sahrane na novom delu su oko 56 hiljada dinara, a preduzeće o refundaciji pogrebnih troškova ima ugovor sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

foto: T.Ilić

Na gradskom groblju je ukupno skoro 13 hiljada grobnih mesta, a od toga je oko 2.600 praznih. Procena je da prostora ima za sahranjivanje u narednih četiri do pet godina.

U prvih šest meseci ove godine obavljeno je 130 sahrana, slično kao i prethodnih godina. Inače, prošle godine na lozničkom gradskom groblju bilo je 279 sahrana, dvadeset manje nego prethodne. Brojka je uglavnom slična svake godine i retko kada bude više od 300 ukopa godišnje, u proseku ih je između 20 i 30 sahrana mesečno.

U nekoliko poslednjih godina dosta toga učinjeno je na poboljšanju kvaliteta usluga u ovoj oblasti koju građanima pruža “Naš dom”. Uklonjena su sa groblja stara stabla koja su bila potencijalna opasnost da padnu i oštete nadgrobne spomenike, ili povrede posetioce, postavljen video nadzor, urađena betonska ograda i parking prostor do novog dela groblja na kome je napravljena velika sala za obrede, a nedavno je otvorena i prodavnica gde građani mogu nabaviti cveće i sveće.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track