VATROGASCI I DALJE GASE POŽAR NA DEPONIJI: Proglašena vanredna situacija u delu opštine Prijepolje
Foto: Printscreen/Youtube

utrošeno više od 350 kubnih metara vode

VATROGASCI I DALJE GASE POŽAR NA DEPONIJI: Proglašena vanredna situacija u delu opštine Prijepolje

Srbija -

Zbog višednevnog požara na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, a na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović proglasio je danas vanrednu situaciju na delu teritorije opštine, koja gravitira na području ugroženom posledicama požara.

Komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević kaže da vatrogasci konstantno gase požar i da su do sada utrošili više od 350 kubnih metara vode, ali da vatra i dalje gori, pa je bilo neophodno proglasiti vanrednu situaciju kako bi se brže prevazišla nastala situacija.

Da bi se požar uspešno ugasio neophodno je da se deponija prespe tamponom zemlje, kako bi se sprečio dotok kiseonika i vatra ugasila.

Teško je precizirati kada će biti ugašen, kazao je Kovačević za prijepoljski portal "PP Media".

Žitelji Prijepolja već drugi dan guše se u žestokom dimu koji vetar donosi sa deponije Stanjevine. Gust dim pokrio je gotovo celu Limsku dolinu.

Najkritičnija situacija je u Zalugu, naselju koje od deponije deli samo reka Lim.

Građani su ogorčeni zbog požara i kažu da je to odraz stanja u kojem se Prijepolje nalazi u poslednjih nekoliko godina.

"Ovo je katastrofa, živim u Nemačkoj, došao sam na odmor sa familijom, međutim deca su non stop u kući, ne smeju da izađu vani jer je dim po celom naselju. Sigurno je i opasan, možda i kancerogen. Zbog toga ću prekinuti odmor i vraćam se u Nemačku pre nego što sam planirao", kaže Ferid Ćorić koji više od jedne decenije živi u Nemačkoj i svake godine odmor provodi u rodnom gradu.

Kako se nezvanično saznaje, jedna osoba je u noći između utorka i srede zbog gušenja dimom i glavobolje primljena u prijepoljsku bolnicu. Nesanitarna deponija smeća Stanjevine smeštena je na samom ulasku u Prijepolje, neposrednu uz magistralni put koji vodi ka Crnoj Gori.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track