LIČI NA POŠTANSKO SANDUČE, A NIJE: Vrnjačka Banja dobila neobičan knjigomat (FOTO)
Foto: Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“

sjajan izum!

LIČI NA POŠTANSKO SANDUČE, A NIJE: Vrnjačka Banja dobila neobičan knjigomat (FOTO)

Srbija -

Pored ulaznih vrata Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji postavljen je neobičan knjigomat koji izgledom podseća na veliko poštansko sanduče, ali mu je svrha praktičnija.

Naime, posetioci kraljice srpskog kontinentalnog turizma, ali i građani, sada mogu da vrate pročitane knjige ubacivanjem kroz otvor na gornjoj strani knjigomata čak i kada biblioteka vikendom ili državnim praznicima ne radi, ali i da iz donjeg dela besplatno preuzmu naslove koji su biblioteci višak ili da u njemu ostave knjige kao poklon biblioteci.

foto: Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“

- U gornji deo knjigomata čitaoci koji dugo nisu vratili knjige pa ih je sramota da to urade lično, sada to mogu da urade na ovaj način, dok je donji deo rezervisan za naslove koji su prekobrojni, pa ih građani i posetioci mogu slobodno uzeti, bez obaveze vraćanja, kaže Mirjana Đurašević, autor ovog projekta koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prema njenim rečima, do sada su posetioci Vrnjačke Banje, u danima kada biblioteka ne radi, morali da ostavljaju knjige po recepcijama hotela ili da ih šalju poštom, a sada u tu svrhu imaju knjigomat koji je napravila jedna privatna firma iz okoline Kraljeva.

Narodna biblioteka u Vrnjačkoj Banji, nosi naziv po dr Dušanu Radiću, značajnom banjskom piscu i lekaru. Njeni počeci sežu 100 godina unazad, u vreme kada je ugostiteljski objekat pod nazivom „Šucin paviljon“ u svom sastavu imao i prvu banjsku čitaonicu.

foto: Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“

Danas ova biblioteka koja se nalazi u prelepom arhitektonskom zdanju iz prve polovine 20. veka na vrnjačkoj promenadi u svom posedu ima 40.000 naslova koji su dostupni kako meštanima, tako i gostima Vrnjačke Banje.

(Kurir.rs/J.S./Foto: Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track