PRAZNIK ZA PESNIKE: U Kraljevu sutra počinje Žički duhovni sabor "Preobraženje"
Foto: J.S.

pletu se stihovi u žiči

PRAZNIK ZA PESNIKE: U Kraljevu sutra počinje Žički duhovni sabor "Preobraženje"

Srbija -

Dvadeset osmi Žički duhovni sabor "Preobraženje 2019" biće održan od 16. do 19. avgusta u Kraljevu i manastiru Žiča, a ovogodišnji dobitnik nagrade "Žička hrisovulja" je Vladimir Jagličić (58), pesnik, prozaista, kritičar, esejista, antologičar i prevodilac iz Kragujevca.

Ova tradicionalna manifestacija čiji je cilj negovanje, izučavanje i afirmisanje pesničke reči biće otvorena u petak u 20 časova, u kraljevačkom Narodnom muzeju izložbom "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić" iz Fonda Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svečanost se nastavlja u subotu u 18 časova u Narodnom muzeju predstavljanjem izdavačkog poduhvata Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca "Obrenovići u muzejskim zbirkama Srbije i Evrope", a dva sata kasnije, u istom prostoru, sa nagrađenim pesnikom razgovaraće Aleksandar Laković i Vladimir Dimitrijević.

foto: Marina Lopičić

U nedelju, od 10 časova, takođe u Narodnom muzeju, o poeziji Vladimira Jagličića govoriće Radivoje Mikić, Branko Zlatković, Mileta Aćimović Ivkov, Saša Knežević, Jana Aleksić, Nikola Marinković, Nenad Milosavljević, Ana Gvozdenović, Žarko Milenković, Jelena Marinkov i Ana Kozić.

Program "Preobraženje pesnici" biće održan u nedelju u 21 čas u dvorištu Adžića kuće, a svoju poeziju publici približiće pesnici Dragan Bošković, Dragan Jovanović Danilov, Dragan Đoković, Dejan Ilić, Dora Jagić, Slobodan Jović i Dragan Marković.

Nagrada "Žička hrisovulja", koju čine unikatna zlatopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, biće uručena Vladimiru Jagličiću u trpezariji manastira Žiča, na praznik Preobraženja, u ponedeljak, 19. avgusta.

Najstarija preobraženjska kulturna manifestacija u Srbiji postoji od 1992. godine, a osnovali su je članovi Književnog kluba Kraljevo, pesnici Dušan Stojić, Miloš Milišić i Ivan Rajović, koji su 2011. godine nagrađeni najvišim priznanjem Grada Kraljeva - Oktobarskom nagradom.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track