SEĆANJE NA RATNIKE KOJI SU POLOŽILI SVOJE ŽIVOTE DALEKO OD KUĆA: Restauriraju se spomenici krajputaši
Foto: Kurir.rs/J.S.

kraljevo

SEĆANJE NA RATNIKE KOJI SU POLOŽILI SVOJE ŽIVOTE DALEKO OD KUĆA: Restauriraju se spomenici krajputaši

Srbija -

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu započeo je konzervatorsko - restauratorske radove na spomenicima kraputašima koji se nalaze u aleji u centralnom gradskom parku, a u ovu svrhu iz gradskog budžeta izdvojeno je milion dinara.

- Ove godine fokusirali smo se na šest krajputaša koji će biti obnovljeni, a da bismo završili sve radove predviđene projektom, biće nam neophodno još dva miliona dinara, kaže Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Prema rečima vajara Dragomira Svečana, koji je angažovan na restauraciji krajputaša, oni se nalaze u izuzetno lošem stanju, ali njihov prvobitan izgled biće vraćen zahvaljujući fotografijama napravljenim šezdesetih godina prošlog veka.

- Vratićemo kamene table koje imamo zabeležene na fotografijama i na crtežima u prvobitno stanje, a na principu epoksi maltera obavićemo modelovanje. To će sada biti jedan od načina da, osim fotografski, istorijske zapise očuvamo i u kamenu, kaže Svečan.

Inače, krajputaši su spomen obeležja koja su, najčešće pored puteva, postavljali rođaci za ratnike poginule daleko od svojih kuća. Rečima i slikom kazivali su o srpskim vojnicima koji su sebe žrtvovali za slobodu Otadžbine.

U Kraljevu, u parku kod Duhovnog centra “Sveti vladika Nikolaj Velimirović”, nalazi se dvanaest spomenika krajputaša prikupljenih iz okoline Kraljeva.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track