NA OVOM MESTU PRE 105. GODINA DESILA SE CERSKA BITKA: Na spomeniku poginulima napisana dirljiva poruka VAŠA DELA SU BESMRTNA (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

na vrhu orao raširenih krila

NA OVOM MESTU PRE 105. GODINA DESILA SE CERSKA BITKA: Na spomeniku poginulima napisana dirljiva poruka VAŠA DELA SU BESMRTNA (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Povodom 105. godišnjice čuvene bitke na Preobraženje će biti odata počast junacima sa Cera i položeni venci na spomenik u selu Tekeriš, večnoj kući onih koji su u leto 1914. hrabro stali na branik otadžbine. Spomen-kosturnica poslednjih devet decenija podseća na njih, ali i njihove zemljake koji su uprkos tome što je zemlja posle ratnog vihora bila razorena rešili da se što pre oduže mrtvim saborcima.

Inicijativu za podizanje spomenika cerskim junacima po završetku rata pokrenuo je 1926. Pododbor udruženja rezervnih oficira i ratnika iz Šapca, a odgovoran posao poveren je ruskom inženjeru Sergiju Bagenskom, šefu hidrotehničkog odeljenja u Šapcu.

foto: T.Ilić

Projekat je završen u proleće 1927. i poslat na odobrenje kralju Aleksandru Karađorđeviću. Kada je dobijeno zeleno svetlo šabački Pododbor udruženja rezervnih oficira i ratnika, na čelu sa predsednikom Petrom Grozdićem, krenuo je u sakupljanje novca, a već u jesen 1927. godine položen je kamen temeljac i započeti radovi.

Kako je zabeleženo u knjizi Cvetina Miluna Vasića - ''Za otadžbinu pali nepobeđeni'', zemljište na kome je podignut spomenik bez ikakve nadoknade dao je Cvetko Živanović meštanin Tekeriša. On je 1914. branio zemlju od Austrougara, a kada je počela izgradnja spomenika svakodnevno je pratio radove.

foto: T.Ilić

Bio je i među narodom koji je dočekao osvećenje spomenika na Vidovdan 28. juna 1928, kome je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević. Zabeleženo je da se radilo veoma brzo, a mnogi nekadašnji ratnici i meštani pocerskih sela bili su radnici-zidari koji su radili od jutra do večeri.

Rezultat je deset metara visok spomenik u obliku prirodne stene-piramide, ozidan od grubog cerskog kamena. Na njegovoj prednjoj strani je štit sa ocilima i krstom ispod kraljevske krune i datum bitke 18. avgust 1914.

Natpis ''Vaša dela su besmrtna“, nalazi se ispod datuma, a na vrhu spomenika je veliki orao raširenih krila koji kao simbol pobede drži lovorov venac u kljunu. Orao je izliven u bronzi 1927. u Nemačkoj i težak je 950 kilograma. Kosti više od tri hiljade srpskih ratnika, prikupljene iz brojnih grobnica na padinama Cera, položene su u spomen-kosturnicu, a zajedno sa srpskim, sahranjeni su i posmrtni ostaci čeških vojnika iz 28. Praškog puka koji su pevajući ''Hej Sloveni'' napustili redove neprijatelja i krenuli prema srpskim položajima da se predaju, ali su ih Austrijanci poubijali.

foto: T.Ilić

Uoči stogodišnjica Cerske bitke spomenik, koji je zaštićen kao spomenik kulture od posebnog značaja za Srbiju, je obnovljen zahvaljući Udruženju građana ''Društvo srpskih domaćina'' iz Beograda, a ponajviše njegovom predsedniku Nićiforu Aničiću iz Johanesburga u Južnoafričkoj Republici.

Finansirali i izradu bisti kraljeva Petra Prvog Karađorđevića i Aleksandra Karađorđevića koje su pre centralne svečanosti 2014. postavljene ispred zgrade sa stalnom muzejskom postavkom o slavnom boju. Cerska bitka značajna je kao prva pobeda saveznika u Velikom ratu, a komandant Druge srpske armije general Stepa Stepanović je zbog zasluga u njenom vođenju unapređen je u čin vojvode.

Spomenik u Tekerišu nalazi se na mestu gde su se između 15. i 19. avgusta 1914. vođene borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke. Tačno 91 godinu podseća potomstvo junaka sa Cera, na ratnike- seljake koji nisu ustuknuli pred višestruko jačom oružanom silom nego su srčano branili svoje kuće, porodice i slobodu nateravši neprijatelja da u paničnom begu napusti Srbiju. Ispisali su jednu od najslavnijih strana srpske istorije na koju će nove generacije da se podsete 19. avgusta na državnoj ceremoniji koju će predvoditi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track