DRŽAVA POMAŽE VUKICI SA PLANINE ROGOZNA: Jadnoj ženi grom ubio obe krave i bika, ostala bez ičega (FOTO)
Foto: RINA

to joj je bio jedini izvor prihoda

DRŽAVA POMAŽE VUKICI SA PLANINE ROGOZNA: Jadnoj ženi grom ubio obe krave i bika, ostala bez ičega (FOTO)

Srbija -

BEOGRAD - Olujno nevreme ostavilo je Vukicu Milosavljević u suzama. Grom joj je pogodio dve krave, bika i usmrtio ih na mestu, a to je bio jedini izvor prihoda koji je ova gorštakinja imala.

“Naišla je strašna oluja, sevalo je na sve strane, čula sam da je pukao grom, ali nisam ni sanjala kakav ću prizor zateći na livadi. Obe krave su bile steone, jedna je trebalo da se oteli sad, a druga početkom septembra. Ovo je ogroman gubitak”, rekla je uplakana Vukica.

foto: RINA

Ona živi sama u udaljenom planinskom selu Kašalj podno Rogozne. Prvi komšija udaljen je oko pet kilometara, a do njene kuće ne može se doći kolima već samo - peške!

“Ovde je pustinja. Tokom leta neko i prođe, ali kad je zima dešava se da po četiri meseca ne vidim žive duše. Često sam pričala sa kravama, ponašala sam se prema njima kao da su ljudi. Ja nemam drugarice, majku, pa sam sa njima delila ono što me tišti. Brat mi je često govorio “kako to Vukice pričaš sa životinjama”. Ali one su meni bile sve što imam, a sad više nemam ništa”, kaže Vukica.

foto: RINA

U Vukičinoj štali sada su ostala samo dva nejaka teleta, koja ona sad nema sa čim ni da prehrani, jer mleka nema. “Značilo bi mi bar jednu kravu da imam, da mogu da nahranim telad i da imam koju kap mleka za sebe”, dodala je skromno Vukica.

Ovu nesrećnu ženu prvi je posetio Hido Muratović, poznati humanitarac iz Novog Pazara i kako je rekao, pošto nije doneo ništa, ni kafu, ni šećer, uručio joj je 100 evra - da se nađe.

foto: RINA

“Ne smemo zaboraviti ovu ženu. Poslaćemo ovu sudbinu u svet kako bi pomogli ovoj usamljenoj duši. Grom je pričinio štetu od oko 4000 eura i Vukica ne može sama da se oporavi od nesreće koja ju zadesila”, izjavio je Hido Muratović koji je pomogao stotinama ljudi koji su imali sličnu sudbinu kao Vukica i nada se da neće biti drugačije ni ovaj put.

1 / 5 Foto: RINA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević preduzeo je hitne mere kako bi Vlada Srbije pomogla Vukici Milosavljević, sa planine Rogozna, kojoj je grom ubio sve tri krave, čime je dovedena na rub egzistencije s obzirom da joj je to jedini izvor prihoda.

Naime, tokom nevremena koje je pogodilo planinu Rogozna, udar groma usmrtio je dve krave i jednog bika koje je Vukica gajila u svom gazdinstvu, čime je ostala bez jedinog izvora prihoda.

foto: TV Prva printscreen

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Đorđević je naložio da službe u okviru sistema socijalne zaštite po hitnom postupku preduzmu sve mere u okviru svoje nadležnosti kako bi Vukica dobila finansijsku pomoć, ali i ostvarila ostala prava iz oblasti socijalne zaštite.

"Svi građani Srbije moraju da znaju da država brine o njima. Vukica nije sama, pomoći ćemo joj. Radnici Centra za socijalni rad dobili su nalog da je već danas posete i ulože maksimalne napore kako bismo joj u što kraćem roku pomogli", rekao je Đorđević.

On je naveo i da je tim povodom kontaktirao i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kako bi i on u okviru svojih mogućnosti pomogao da se obezbede bolji uslovi za život Vukice Milosavljević.

(Kurir.rs/RINA/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track