SPORT ZA BOLJE RAZUMEVANJE: Azilanti iz Banje Koviljače i njihovi vršnjaci se družili kroz sport u okviru projekta Zajedno smo jači
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

zbližavanje

SPORT ZA BOLJE RAZUMEVANJE: Azilanti iz Banje Koviljače i njihovi vršnjaci se družili kroz sport u okviru projekta Zajedno smo jači

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Turnir u košarci, fudbalu i odbojci, na kome su učestvovali stanari Centra za azil i njihovi vršnjaci iz lozničkog kraja, održan je danas (26.8) na sportskim terenima OŠ ‘’Vera Blagojević“, u Banji Koviljači u okviru projekta “Zajedno smo jači” koji sprovodi UG Iskra-Loznica u saradnji sa lozničkim Omladinskim centrom. Projekata podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a realizuje se u okviru Migracionog dijaloga i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

- Projekat ’’Zajedno smo jači’’ traje šest meseci u Loznici i Banji Koviljači. Ova organizacija je na sličan način podržala jedanaest ovakvih inicijativa u 17 gradova i opština u Srbiju uz podršku Švajcarske, koja je prepoznala značaj lokalnih inicijativa u podsticanju zajedništva sa migrantskom populacijom koja već nekoliko godina u povećanom broju boravi u Srbiji – rekla je Jelena Ribać

iz IOM dodajući da kroz ovakve i slične aktivnosti pokušavaju da podrže i migrantsku i lokalnu populaciju u onome što su njihove potrebe i interesovanja.

Ljiljana Ranković, predstavnica UG ‘’Iskra’’, kaže da su ovog meseca u Centru za azil organizovane sportske igre i pripreme za današnji završni turnir projekta ‘’Zajedno smo jači’’.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Projekat podrazumeva niz različitih aktivnosti koje su imale za cilj socijalnu integraciju korisnika Centra za azil. U okviru projekta smo kroz niz različitih aktivnosti radili na tome da migranti koji se ovde zadržavaju mesec, dva ili duže, osećaju dobro, prijatno i da im se na neki način poboljša kvalitet života.

Cilj ovog projekta, i svih dosadasnjih aktivnosti, je da se korisnici Centra za azil

u Banji Koviljači angažuju i da im se omogući produktivnije provođenje slobodnog vremena čime će biti povećan nivo međusobne tolerancije i razumevanja, ali i poboljšati kvalitet njihovog života. Ispunjeno slobodno vreme doprinosi fizičkoj i mentalnoj dobrobiti pojedinca, a i značajan je mehanizam podrške njihovoj socijalnoj inkluziji. Najvažniji dostignut cilj tokom projekta je da se kroz različite sadržaje doprinese boljem ostvarivanju ljudskih prava migranata u lozničkom kraju – kaže ona i dodaje da se kroz stečena iskustva uticalo na predrasude, koje ‘’možda postoje’’, i radilo na tome da se one ‘’minimalizuju’’, a osnov predrasuda je nedostatak informacija.

Projekat je podržala lokalna samouprava, a kroz logističko-tehničku podršku Kancelarija za mlade. Mladi Lozničani su rado učestvovali, a Bojan Lučić, koordinator Omladinskog centra ističe da je ‘’Zajedno smo jači’’ omogućio između njih i migranata razmenu iskustava, znanja, da mladi odavde od migranata ‘’iz prve ruke’’ nauče nešto o novoj kulturi i životu u drugim zemljama, sprijatelje se i druže.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track