NEBO JE GRANICA! SRPSKI PLANINARI OSVOJILI NAJVIŠI VRH JAPANA: Nenad i Zoran na mitskoj planini Fudži dočekali izlazak sunca
Foto: Južne vesti/Preslap

povdig

NEBO JE GRANICA! SRPSKI PLANINARI OSVOJILI NAJVIŠI VRH JAPANA: Nenad i Zoran na mitskoj planini Fudži dočekali izlazak sunca

Srbija -

Na najvišu plalninu Zemlje izlazećeg sunca - Fudži (3.776 m) početkom septembra popeli su se članovi Planinarskog društva Preslap Nenad Stojanović iz Proseka kod Niša i Zoran Pavlović Paća iz Predejana. Uz njih dvojicu u ovom poduhvatu učestvovali su i srpski planinari Jelena Vujačić, Nikola Lacko i Stevan Vidaković.

Na planini čije ime na Ainu jeziku znači "Večni život" zavijorile su se zastave Niša i Preslapa.

Njih je postavio 58-godišnji diplomirani inženjer elektronike i rukovodilac proizvodnje u jednoj privatnoj fabrici Nenad Stojanović, meštanin sela Prosek, a akciju je predvodio Zoran Pavlović Paća iz Predejana, jedan od najuspešnijih planinarskih vodiča i vodiča ekspedicija u Srbiji.

foto: Južne vesti/Preslap

Uspon je obavljen pravcem sa severne strane Fudžija, stazom Jošida, najposećenijom trasom uspona na Fudži. Početak uspona bio je kod "pete stanice" na 2.300 m nadmorske visine, a uspon je obavljen noću, kako bi se na vrhu Fudžija dočekao izlazak sunca, što predstavlja neverovatan doživljaj u Japanu - kažu u Preslapu.

Osim Zorana Pavlovića i Nenada Stojanovića, još troje planinara iz Srbije popelo se na Fudži, a to su Jelena Vujačić, Nikola Lacko i Stevan Vidaković.

(Kurir.rs/Južne vesti,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track