ZAVIČAJNI DANI AFIRMIŠU SRPSKU TRADICIJU: 6. festival Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga (FOTO)
Foto: N.H.

negovanje srpske kulture

ZAVIČAJNI DANI AFIRMIŠU SRPSKU TRADICIJU: 6. festival Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga (FOTO)

Srbija -

Šestu godinu u Severnobačkom okrugu Savez srpskih udruženja organizuje manifestacija "Zavičajni dani" koji se obeležavaju brojnim folklornim i kulturnim manifestacijama, do 8. septembra.

Na svečanoj akademiji i Festivalu "Zavičajnih dana" nastupili su poznati pesnici i umetnici, a autor knjige "Kudi idu Srbi" prof. dr Jovan Marić, posle 20 godina ponovo je u Subotici promovisao svoju knjigu u gradskoj biblioteci.

foto: N.H.

Prof. dr Jovan Marić kaže za Kurir da je pre dve decenije na istom mestu promovisao svoju knjigu, da se nije mnogo toga promenilo u svesti ljudi, ali su u velikom broju zainteresovani i za nacionalne i za psihijatrijske i psihološke teme. On je govorio i o svojim korisnim knjigama "Muškarac naspram žene” i "Kako sačuvati živce”, koja počinje aforizmom: Mi Srbi smo uvek prenosili sa kolena na koleno, ali nikada iz mozga u mozak.

- E ja ovom knjigom želim, da iz drugih mudrih mozgova štošta prenesem u vaše mozgove. Selekciju je napravio moj mozak, ali nije toliko značajno ko je šta rekao, nego da li ta misoa može da posluži za nauk šta nam je činiti u životu i da li će nam to koristiti da sačuvamo živce, podsetio je publiku dr Marić.

foto: N.H.

Akademijom je istaknut značaj manifestacije Zavičajni dani za Suboticu, poznatu po svojoj multikulturalnosti, negovanju tradicije, kulturne baštine, koja spaja građane različite nacionalnosti koji žive u ovom gradu.

- "Zavičajni dani" imaju cilj da nas podsete i na našu nacionalnu istoriju i obeležja naših zavičaja. Manifestacija ima i kulturna i umetnička, zabavna i sportska događanja. Nije zaboravljena ni humanost, a Subotica neguje toleranciju u višenacionalnoj lokalnoj sredini, rekao je na svečanoj akademiji gradonačelnik Bogdan Laban.

foto: N.H.

Predsednik Saveza srpskih zavičajnih Udruženja, Borivoje Vukajlović istakao je da manifestacija prerasta u festival kulture, zabave i humanizma i doprinosi afirmaciji Subotice i srpske tradicije.

- Istrajavamo u negovanju srpske kulture i tradicije i ostajemo verni čuvari Svetosavlja i Pravoslavnog zaveta. Svi programi organizovani su na Trgu, kako bi Subotičani u što većem broju mogli da prate bogate sedmodnevne manifestacije, rekao je Vukajlović.

foto: N.H.

Nakon susreta zavičajnih pisaca, otvoren je Festival na kojem su se predstavili horovi "Serafima Serovskog" i "Mironosice", Jovana Mirović, Selena Pedić, a pesnikinji Milici Bakrač uručena je tradicionalna Povelja Saveza srpskih udruženja SBO.

- Punim srcem sam na "Zavičajnim danima" koje bi trebao da ima svaki grad u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, jer je zavičaj mesto odakle potičemo i odakle nosimo našu kulturu, duhovnost, svetosavlje, Vidovdan, rekla je Milica Bakrač.

foto: N.H.

Održana je i humanitarna manifestacija "Krv život znači" a 14 Subotičana se odazvalo i dalo krv.

Na gradskom Trgu nastupili su dečiji folklorni ansanbli i horovi. Subotičani su bili oduševljeni i nastupom apatinskih mažoretkinja i "Etnotkanica", a održan je i koncert Etno hora Muzičke škole "Petar Konjović" iz Sombora.

foto: N.H.

Zavičajni Festival sporta i Konferencija beba uz nastup plesnog studija "Monmirage", zanimljivo takmičenje zvezda koje rastu "Zlatni glas Subotice” kao i nastup folklornih ansambala i pevačkih grupa u subotu i nedelju, okupiće na Trgu Subotičane, za koje je organizovan i koncert "Kolo u kolu”.

U Vojvodini ima 70 zavičajnih udruženja, podršku dobijaju i iz pokrajinskog Fonda, za negovanje kulture, tradicije i afirmisanja kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda.

1 / 9 Foto: N.H.

(Kurir.rs/N.H)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track