OTVORENA NAJSTARIJA I NAJMASOVNIJA KULTURNA MANIFESTACIJA U SRBIJI: U Loznici počelo saborovanje u čast Vuka Karadžića (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

reformator srpskog jezika

OTVORENA NAJSTARIJA I NAJMASOVNIJA KULTURNA MANIFESTACIJA U SRBIJI: U Loznici počelo saborovanje u čast Vuka Karadžića (FOTO)

Srbija -

Program najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije u Srbiji biće posvećen pravoslavlju koje je najviše pomoglo srpskom narodu da istraje i opstane u najtežim vremenima pod tuđinskom vlašću

LOZNICA – Manifestacija posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću odvija se ove godine u znaku jubileja našeg duhovnog postojanja, osam vekova od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Program najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije u Srbiji biće posvećen pravoslavlju koje je najviše pomoglo srpskom narodu da istraje i opstane u najtežim vremenima pod tuđinskom vlašću.

foto: Kurir/T.Ilić

Ovogodišnji sabor spojiće Vukovo stvaralaštvo sa radom najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne SPC, rečeno je večeras (9.9) u Vukovom domu kulture na svečanom otvaranju 86. Vukovog sabora Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković, kazao je da obrazovanje u kontinuitetu poslednje dve Vlade Srbije predstavlja jedan od državnih prioriteta, jedan od najviših državnih interesa.

- Zbog toga je značajan dan kada obeležavamo Vukov sabor, dane najvećeg reformatora srpskog književnog jezika i pravopisa, čoveka čiji su život obeležila praktično dva pojma, narodno i srpsko.

foto: Kurir/T.Ilić

Otkrivši čitavoj Evropi, ali i svetu sve lepote srpske narodne književnosti i srpskih običaja Vuk ih je sačuvao od zaborava i ostavio ih je nama da nas podsećaju i ko smo i šta nam je činiti u budućnosti – kazao je Milenković u Loznici i istakao da je svake pažnje i poštovanja vredna, kako je rekao, aktivnost Loznice, uspešne lokalne samouprave, na funansiranju, adaptaciji i rekonstrukciji školskih i predškolskih objekata.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je u ime grada pozdravio goste i podsetio da se od prvog sabora 1933. godine, sa izuzetkom 1941. i 1944, sve do danas svake godine u Vukovom kraju održava Vukov sabor.

- Kao što Njegoš ima svoj Lovćen, Branko Stražilovo, Desanka Brankovinu, tako i Vuk ima svoje Tršić i Tronošu. Reče Ivo Andrić – ''Čovek je dužan svom zavičaju'', a mi iz Vukovog Tršića smo dužni da stalno podsećamo koliko je važno da čuvamo srpski jezik i ćirilicu – poručio je Đokić

foto: Kurir/T.Ilić

Posle obraćanja zvaničnika koncert ‘’Srbija u svetu, svet u Srbiji’’ održala je naša operska diva Jadranka Jovanović. Pre svečanog otvaranja saborskih dana, u 18 sati je otvorena izložba ’’Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji’’, u Galeriji ’’Mina Karadžić’’, a na istom mestu sat kasnije predstavljena knjiga ’’Manastir Žiča – centar arhiepiskopije, eparhije i sabora u srednjem veku’’.

U okviru ovogodišnjeg saborovanja, od 9. do 15. septembra, za poštovaoce Vukovog dela pripremljeno je više izložbi, koncerata, predstavljanja knjiga, okruglih stolova i pozorišnih predstava u Loznici i Tršiću.

foto: Kurir/T.Ilić

Saborovanje traje do nedelje, 15. septembra, kada će završna svečanost biti održana na saborištu u Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića. Posle obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića, saborsku besedu održaće naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, a onda će na otvorenoj sceni saborišta biti izvedena predstava ’’Odbegli princ’’ u režiji Darka Kamarita.

foto: Kurir/T.Ilić

Loznički Centar za kulturu ’’Vuk Karadžić’’ organizator je 86. Vukovog sabora, najstarije kulturne manifestacije u Srba, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track