NARODNI PRAZNIK U NAJČUVENIJEM SELU ŠUMADIJE: Počinje Kupusijada u Mrčajevcima (FOTO)
Foto: RINA

ko voli kupus...

NARODNI PRAZNIK U NAJČUVENIJEM SELU ŠUMADIJE: Počinje Kupusijada u Mrčajevcima (FOTO)

Srbija -

ČAČAK - Priređivači 17. „Kupusijade” u Mrčajevcima imaju neke svoje znake - svih sedam mesta za šatre odmah je rasprodato, od 300 metara za tezge slobodno je samo još nekoliko - koji nagoveštavaju da će ovo da bude najposećenija priredba od osnivanja. Dakle, narodni praznik u najčuvenijem selu Šumadije.

„Ove godine očekujemo rekordnu posetu, jer je i kulturno-umetnički program sastavljen tako da privuče brojne goste. Za to su snage i trud udružili Mesna zajednica Mrčajevaca, Turistička organizacija Čačka i grad Čačak” - kazao je u Gradskom veću Vladan Milić, pomoćnik čačanskog gradonačelnika.

Zvaničan program priredbe traje tri dana – od petka do nedelje – ali neki zanimljiv predgovor počinje već danas u podne. Tada će prvi put kroz Mrčajevce proći povorka fijakera i kočija, a tačno u 12 ispred „Šmita” Milun Tošić počinje da slaže materijal u najveći kupusni lonac na svetu od 560 litara koji će dati rezultat, razume se, tek u petak ujutro.

foto: Shutterstock

Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka ističe da je ovogodišnja priredba pripremila najveći budžet do sada - 2,45 miliona iz budzeta Čačka, još 1,5 iz kase Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - i procenjuje da će se ovih dana u selo sliti oko 100.000 posetilaca i gostiju raznih vrsta.

On je dodao: „Drago nam je što je i Vlada Republike Srbije prepoznala ovu priredbu kao robnu marku, jednu od najvećih u Moravičkom okrugu”. Kalendar 17. „Kupusijade”, ukratko, izgleda ovako: U petak, 13. septembra, u 17 sati počinje narodni višeboj, u 18.30 je koncert KUD FRA i njihovih gostiju, u 20 „Obrenovanje” sa velikim narodnim orkestrom Ljubiše Pavkovića, KUD – om „Radiša Poštić” i osmoro pevača koji će izvoditi arije Obrenove.

foto: Zorana Jevtić

U subotu je od 14 do 18 amaterski muzički maraton na bini ispred Doma kulture, u 18 svečano otvaranje „Kupusijade” a zatim (20.30) koncert Marinka Rokvića uz veliki orekstar Vlada Panovića.

Za nedelju je zakazan amaterski muzički program (15 – 19), čemu sledi proglašenje pobednika 17. „Kupusijade” (19.30), pa koncert Ane Bekute (20) takođe uz muzičare Vlade Panovića.

Centralni događaj je, razume se, takmičenje majstora u kuvanju ovog gurmanluka. „U kategoriji `Celo selo kuva` žiri je posetio brojne kuvarice na prostoru od Preljine do Adrana i Bumbarevog Brda, i svake godine sve ih je više. U drugoj kategoriji su ekipe i pojedinci, u tećoj ugostitelji a od ove godine uveli smo i četvrtu „Degustatori svadbarskog kupusa” kad će osmoro finalista ispred pozornice pokazati ko sa najviše slasti guta ovu poslasticu” - saopštio je Ljubiša Spasović, predsednik Organizacionog odbora „Kupusijade”.

Domaćini pokušavaju da obnove i izložbu rasnih goveda ovog kraja, pa je obrazovana komisija koja će oceniti najbolje zavičajne stočare. „Da ne bismo mučili ni ljude ni stoku odlučili smo da ove godine žiri ode njima na noge, i odredili su trojicu mladih odgajivača sa uzornim zapatom” - veli Spasović.

foto: RINA

On napominje da je za vozače određen parking kod nekadašnjeg pogona „Slobode” uz celodnevnu cenu od 150 dinara i sav prihod od te usluge pripašće fudbalskom klubu Orlovac.

Turistička organizacija Čačka pripremila je i besplatan autobuski prevoz od ovog grada do Mrčajevaca, i povratak naravno. Kreće se stanica u Čačku i Mrčajevcima a satnica je: petak – polasci u 18 i 19 sati, povraci u 22 i 23. Subota: 16,17,18,19 – povratak 19, 21, 22, 23. Nedelja je ista kao subota. Za uspeh priredbe, kažu domaćini, postarao se i vrhovni tvorac, obezbedivši lepo vreme za sve dane i noći ove „Kupusijade”.

(Kurir.rs/RINA/Foto: RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track