ZAVRŠEN 86. VUKOV SABOR: Čuvati jezik i pismo, tu je snaga našeg naroda
Foto: T.Ilić

Najstarija kulturna manifestavija u srbiji

ZAVRŠEN 86. VUKOV SABOR: Čuvati jezik i pismo, tu je snaga našeg naroda

Srbija -

LOZNICA - Najstarija kulturna manifestavija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

1 / 10 Foto: Kurir/T.Ilić

"Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavisticara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, značajnija i prepoznatljivija", rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog. Kusturica je ocenio da je Vukov sabor manifestacija od velikog znacaja, a spas jezika vidi u literaturi.

"Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u buducnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžić", istakao je Kusturica.

Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su nemerljiva, zbog čega od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.

Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim spskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track