VELIKO SPREMANJE U LOZNIČKOM VODOVODU: Proveriće se svi priključci i njihovi vlasnici
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

loznica

VELIKO SPREMANJE U LOZNIČKOM VODOVODU: Proveriće se svi priključci i njihovi vlasnici

Srbija -

Lozničko JP ’’Vodovod i kanalizacija’’ rešilo je da ažurira bazu podataka kako se priključci za vodu ubuduće ne bi vodili na osobe koje su pokojnici.

U preduzeću kažu da trenutno kod javnih izvršitelja ima oko hiljadu i po evidentiranih koji nisu regulisali pitanje nasleđenog priključka, odnosno da se na pokojnicima vode priključci, ali i da je među 33 hiljade njihovih korisnika takvih sigurno znatno više.

Iz ‘’Vodovoda’’ su ovih dana pozvali takozvane ‘’faktičke korisnike’’ da odmah registruju priključak po osnovu rešenja o nasledstvu, ugovora o poklonu, ili bilo kom drugom pravnom osnovu. Navedeno je i da će uslediti isključenja sa sistema vodosnabdevanja domaćinstava čiji su registrovani korisnici preminuli, a novi, ‘’faktički korisnici’’, nisu regulisali pitanje priključka što je njihova zakonska obaveza.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

‘’Vodovod’’ apeluje na potrošače da regulišu obaveze kako bi izbegli nepotrebne dodatne troškove isključenja i ponovnog priključenja sa vodovodne mreže što je oko dvadesetak hiljada dinara.

U preduzeću kažu da potrošači koji dobiju obaveštenja u roku od narednih osam dana treba da se jave ‘’Vodovodu’’ i donesu neki dokument kojim dokazuju promenu vlasnika priključka.

- Posle smrti onoga na kome se vodi priključak obaveza korisnika je da prijavi nastalu promenu i prevede ga na sebe. Ukoliko je završen ostavinski postupak treba da donese dokument koji to potvrđuje, a ukoliko nije priključak može preregistrovati na sebe kao privremenog korisnika koji preuzima obavezu plaćanja. Preregistraciju priključka sa pokojnika na onoga ko sada troši vodu treba da obave svi bez obzira da li redovno izmiruju obaveze, ili su dužnici. Oni koji nisu obavili registrovanje priključka na svoje ime treba da se jave u “Vodovod” i dostave ostavinsko rešenje za prevod na svoje ime ako su nasledili objekat, kuću ili stan, ili po drugom osnovu tu troše vodu, objašnjavaju u preduzeću.

Dosta je onih korisnika za koje je zbog dugovanja pokrenuta procedura izvršenja preko javnih izvršitelja, a takvi neće da izmire obaveze pravdajući se time da se priključak ne vodi na njih, ili neće da prime obaveštenja zbog toga što su adresirana na pokojnika. Onima koji se budu oglušili na ovaj apel sledi isključenje sa vodovodne mreže.

Preduzeće je od javnih izvršitelja do sada dobilo spisak sa oko 60 korisnika i svima su poslate pisane opomene. Urađeno je i desetak naloga za isključenje koja će najverovatnije početi naredne sedmice i ta aktivnost će, kako najavljuju,sigurno biti preneta i u narednu godinu.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track