MIGRANTI TERORIŠU SELA OKO KURŠUMLIJE: Kreću se u većim grupama, upadaju i pljačkaju napuštene kuće A SADA SU POČELI I DA NAPADAJU MEŠTANE
Foto: AP

ljudi u strahu

MIGRANTI TERORIŠU SELA OKO KURŠUMLIJE: Kreću se u većim grupama, upadaju i pljačkaju napuštene kuće A SADA SU POČELI I DA NAPADAJU MEŠTANE

Srbija -

Svakoga dana migranti u grupama po petoro-šestoro a nekada i više njih, do desetak, ulaze u kuršumlijska sela i prave pometnju. Upadaju u napuštene kuće i odnose sve što mogu, plaše meštane... U četvrtak ih je kažu građani koji su zvali policiju, sa Merdara došlo njih četrdeset.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir.rs/Uprava carina

Dragan Rajković, predsednik mesne zajednice Kosanička Rača, kod Kuršumlije, svedoči da dolazak migranata iz Sirije, Iraka i drugih bliskoistočnih zemalja, a preko Albanije i Kosmeta na područje centralne Srbije ne jenjava. Kaže da je naprotiv, poslednjih dana intenziviran njihov prolazak deonicom magistralnog puta od Merdara do Kuršumlije.

- Osim što posmatraju koja je kuća prazna i po pravilu u takve kuće upadaju i pljačkaju ih, još je gore što se dešava da napadnu i meštane - kaže nam Milivoje Kaličanin, iz Rače, dok revoltirano pokazuje rukom na kuću udaljenu stotinak metara do njegove, koju su migranti obili i opljačkali. Međutim, kaže da je još strašnije što su njegovom bratancu Radenku pokušali da prepreče put kada je autom išao na groblje u susedni Degrmen. Bilo ih je kaže, devetorica i pokušali su nasilno da otvore vrata na autu zbog čega je Radenko morao da doda gas i pojuri autom.

Ništa bolje nije prošao ni sveštenik Mića Ristić koji je kao i Radenko pošao na isti pomen na groblju, samo što je išao iz suprotnog pravca i kretao se peške.

- Stvarno je strašno što smo uplašeni za sopstveni život. Ranije su najviše problema imali meštani Merdara gde su prvo upadali po prelasku sa Kosova, a sada su počeli da napadaju meštane i pljačkaju kuće duž magistralnog puta ka Kuršumliji. Uskoro ćemo morati možda i mi da se selimo zbog njih jer se osećamo nebezbednim - govori nam sredovečna žena iz Rače ne želeći da se predstavi, a koja na pitanje kako dolaze do ovog sela udaljenog petnaestak kilometara od Merdara sleže ramenima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/Biljana Roganović

Sažaljenje

- RANIJE kada smo sretali i viđali migrante, a pogotovu žene sa decom obično smo im iznosili hranu i piće jer nam je žao što su u takvoj situaciji, za koju im mi, ipak, nismo nimalo krivi. Međutim, kada su postali agresivni i pljačkaju i napadaju naše ljude, zaista je besmisleno da im ukazujemo gostoprimstvo, a pritom smo mi ugroženi - govore nam meštani Kosaničke Rače, dok podsećaju da osim što pokradu i opljačkaju pokućstvo u kućama u koje upadnu migranti ostavljaju strahovit nered.

(Kurir.rs/Večernje novosti, D.Zečević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track