SRBIJA PUNA TURISTA: Stranci vole grad, a domaćini banje
Foto: Shutterstock

Sve ih je više

SRBIJA PUNA TURISTA: Stranci vole grad, a domaćini banje

Srbija -

Našu zemlju je od početka godine posetilo 2,49 miliona turista, a najviše su zadržali gosti iz BiH, Kine, Crne Gore, Turske i Rumunije

U Srbiji je za osam meseci 2019. boravilo ukupno 2,49 miliona turista, što je za šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Od ukupnog broja turista, 1,28 miliona su bili domaći, što je porast od šest odsto u poređenju sa istim lanjskim periodom, dok je gostiju iz inostranstva bilo 1,2 miliona, ili za pet odsto više nego za osam meseci prošle godine.

Prvi izbor domaćih turista bile su banje - najviše Vrnjačka Banja i Sokobanja, zatim planine Zlatibor i Kopaonik.

Stranci su najčešće birali Beograd za destinaciju koju žele da posete. Osim toga, najviše njih boravilo je u Novom Sadu, na Zlatiboru, u Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku.

Takođe, u periodu januar-avgust ove godine ostvareno je i pet odsto više noćenja, odnosno ukupno 6,99 miliona, od čega su domaći turisti ostvarili 4,35 miliona noćenja, a inostrani 1,63 miliona.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH, (199.124 noćenja, što je za 13 odsto više u odnosu na prvih osam meseci 2018. godine), a po broju noćenja slede gosti iz Kine, Crne Gore, Turske i Rumunije.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track