NOVI PROPISI: U Mađarsku od 14. decembra ni šljiva neće moći da se unese
Foto: Kurir/N.H.

Zakon o unošenju biljaka u zemlje Eu

NOVI PROPISI: U Mađarsku od 14. decembra ni šljiva neće moći da se unese

Srbija -

SUBOTICA - Od sredine decembra stupa na snagu novi evropski Zakon o unošenju biljaka u zemlje Evropske unije, čiji je cilj da se spreči širenje biljnih štetočina.

Od 14 decembra ni kilogram šljiva ili grožđa neće preći preko granice u Mađarsku, jer stupaju na snagu stroži pravilnici o tome šta putnici mogu prenositi. To znači da putnici ne mogu da prenesu te biljne proizvode ni za ličnu potrošnju, kako se ističe novim Pravilnikom.

"Putnike će na granici sačekati i stroža kontrola putnih torbi", saopštili su nadležni organi Uprave za bezbednost hrane u Mađarskoj.

Subotičani tvrde da švercera hrane u poslednje vreme nema na carini, a ne zna se kako će novi propisi uticati na dalje sprovođenje AFA (povraćaj poreza), a spekuliše se i da će biti ukinuta. Sa druge strane strogi pretres i putnih prtljaga produžiće kolone vozila koje su posebno u letnjem periodi u za praznike duge i kilometrima, a na prelazu se čeka i po nekoliko sati.

Međutim, ovakva praksa oko hrane od ranije se primenjuje u svetu, pa čak i na pasoškim terminalima u zapadnim zemljama kontroliše se prtljag i to rade službenici na aerodromima, sa obučenim psima. Tako je i u Meksiku i u Španiji i SAD-u i drugim zemljama.

foto: Kurir/N.H.

Na Mađarskom tržištu kako se tvrdi nema dovoljno voća, posebno jabuka, a subotički voćari kažu da je novi propisi ništa ne rešavaju, jer srpski kelebijski i horgoški voćnjaci prostiru se do same granice, a od te linije dalje mađarski voćnjaci, pa je realno da se štetočine uništavaju, a ne da se zabranjuje prenošenje voća sa bliskih tržišta.

Međutim, Uredba o zaštitnim merama protiv organizama štetnih za bilje ima čak 113 članova, a na tržištima je poznato da se zakoni o zabrani prenošenja voća i povrća i prerađevina kao što je ajvar i slični važe u čitavom svetu, trgovci kažu da će te mere samo da povećaju šverc voća preko granice.

„Ako se ukine AFA cene će skočiti za taj iznos, pa će konačni kupac ipak platiti cenu uredbe", kaže jedan od prodavac voća sa subotičkog buvljaka.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track