SVEČANOST U TRSTENIKU: Otvoren novi viseći pešački most (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen/Zorana Mihajlović

premošćena Zapadna Morava

SVEČANOST U TRSTENIKU: Otvoren novi viseći pešački most (FOTO)

Srbija -

TRSTENIK - U Trsteniku je danas svečano otvoren potpuno novi viseći most na Zapadnoj Moravi.

Ministarka Zorana Mihajlović uručila je opštini Trstenik upotrebnu dozvolu za viseći pešački most i naglasila da će ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastaviti da ulaže u Trstenik i napomenula da je u obnovu puteva na teritoriji Trstenika uloženo više od četiri milijarde dinara.

"Moravski koridor koji treba da prođe i kroz Trstenik je možda najvažnija tema u ovom trenutku. Vlada Srbije je na javnom pozivu izabrala kompaniju sa kojom mi trenutno pregovaramo za potpisivanje komercijalnog ugovora. Sigurna sam da ćemo izgradnjom auto-puta koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik i Kruševac povezati stanovništvo, a i privreda će imati mnogo više uslova za razvoj", rekla je Mihajlovićeva.

Otvaranje je usledilo posle rekonstrukcije starog mosta koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom razornih poplava 2014. godine.

Viseći most ima izuzetnu važnu funkciju, jer preko njega prelazi magistralni cevovod uz pomoć koga se pijaćom vodom snabdeva više od 15.000 ljudi.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, rekao je danas da ovaj most ima dvostruku funkciju, jer omogućuje da se prebaci pijaća voda sa izvorišta Zvezdan na drugu obalu Morave i da pešaci prelaze Moravu.

"Ovo je završetak programa KFW 2 čija je vrednost oko 400 miliona dinara. Sam viseći most vredan je oko 715.000 evra, od kojih je KFW donirao 130.000 evra, ministarstvo građevine oko 270.000 evra, dok je ostatak sufinansirala opština Trstenik", naveo je Ćirić.

Završetak gradnje visećeg mosta je deo velikog projekta koji se nastavlja ka Stopanji i na taj način će se rešiti decenijski problem, odnosno voda za piće biće distribuirana na velikom delu opštine Trstenik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track