NA OVOM MESTU KOD SUBOTICE SU SE ZAJEDNO BORILI PARTIZANI I CRVENOARMEJCI: Položeni venci u Bajmoku, 75. godina pobede nad fašizmom (FOTO)
Foto: N.H.

važan jubilej

NA OVOM MESTU KOD SUBOTICE SU SE ZAJEDNO BORILI PARTIZANI I CRVENOARMEJCI: Položeni venci u Bajmoku, 75. godina pobede nad fašizmom (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA-BAJMOK - Obeležavanje 75 godina od oslobođenja naselja Bajmok, kod Subotice, koje broji oko 7.000 stanovnika, organizovano je kod Spomenika palim borcima NOB-a, u centru sela.

Poštu palim borcima narodnooslobodilačke borbe odali su mnogobrojni meštani i zvaničnici Subotice, Bajmoka i meštani Mišićeva, Rastine, Pačira, Sombora, Alekse Šantića i Novog Žednika, minutom ćutanja odata je počast palim borcima, a vence su položili Srđan Samardžić, funkcioner Subotice, predsednik MZ Bajmok Borko Petrović, predsednik SUBNOR-a Subotice, mr Maksim Đorđije Bakrač i članovi Udruženja potomaka i poštovaoca Solunskih dobrovoljaca društva „Kralj Petar“.

foto: N.H.

„Veliki doprinos oslobođenju Bajmoka dali su naši mladići i devojke, ali i pripadnici sovjetskih brigada, koji su oslobađali ove krajeve od fašista do njihovog potpunog sloma”, rekao je Duško Stipanović, društveno politički i sportski funkcioner, poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

Bajmok je oslobođen tri dana posle oslobođenja Subotice, a u borbi je bilo mnogo žrtava sa obe strane.

foto: N.H.

„ Poginulo je i mnogo crvonoarmejaca iz Rusije, Ukrajine i Gruzije, koji su najpre sahranjeni ovde u centru našeg Bajmoka, a šezdesetih godina su preneti na Pravoslavno groblje u Subotici, gde se pored Spomenika svake godine održava komemorativno podsećanje na žrtve rata uz polaganje venaca“, rekao je Stipanović u Bajmoku i dodao:

„Ove godine proslavljamo i stogodišnjicu proboja Solunskog fronta i svi smo svesni da jei to deo naše ponosne istorije i slobode Srbijie. Ne smemo

zaboraviti ni period izgradnje škola, puteva, fabrika, ali i domova za nas meštane, koji danas ovde živimo i odajemo poštu našim precima palim borcima”.

foto: N.H.

Sekretar SUBNOR-a Subotice Nikola Ivošević podsetio je da sa ponosom obeležavaju dan 75 godina od oslobođenja, a bajmočki partizanski odred je učestvovao u borbama.

„Mnogi rodoljubi su stradali u logorima smrti i kazamatima, a Spomenik im je pidignut 1971 godine, delo vajarke Ane Bešlić iz Bajmoka. I sada predstoji borba da se ne dozvoli prekrajanje istorije i doprinosa boraca NOB-a u pobedi nad fašizmom i zato negujemo sve tekovine slobode.“

Održan je i kulturno umetnički program, a bajmočka nastavnica u penziji, Kata Mojzeš, sa prosvetarima i učenicima položila je cveće kod spomenika Slobodi.

Bajmok je bio jako parizansko uporište u ratu, a postavljeni su spomenici i Soluncima, Kralju Petru i drugim ličnostima iz slavne istorije Srbije. Geza Babijanović, na skup se dovezao svojim biciklom, do 30 kilometara udaljenog Bajmoka od Subotice: „Moj otac je bio organizator ustanka u ovom kraju, pa sam i ja antifašista u duši, sa onima koji traže pravdu i slobodu“.

foto: N.H.

Srđan Samardžić je ispred grada Subotice i u ime gradonačelnika Bogdana Labana rekao da su naše žrtve večno upisane u našu istoriju, kojom se svi ponosimo.„Važno je da sagledamo našu prošlost, mnoge naše i porodice crvenoarmejaca su ostavili svoje kosti ovde u Srbiji, boreći se protiv fašističkih zavojevača“.

Mobilizacija je ovde bila potpuna i zato su svi ponosni na Bajmok.

„Dolazimo iz Rastine na proslavu oslobođenja ovog mesta. Dočekaju nas kao rođaci, spaja nas i organizacija potomaka Solunskih dobrovoljaca“ , kaže Jovan Vukobratović iz Rastine. Veći deo njih odlazi na proslave oslobođenja u sva mesta Vojvodine, pa i izvan Srbije.

Dragoslav Dašić, potpredsednik udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije, rekao je da je očuvana tradicija proslave oslobođenja Bajmoka i da su svi ponosni što postoji želja daljeg obeležavanja važnih istorijskih događaja u ovom delu Srbije.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track