MURAL ZAHVALNOSTI NA VRATIMA BOLNICE U VALJEVU: Slikar je napravio ČUDO kako bi uneo malo šarenila, jer je bolest sama po sebi crna i teška (FOTO)
Foto: Kurir.rs/S.S.

bravo

MURAL ZAHVALNOSTI NA VRATIMA BOLNICE U VALJEVU: Slikar je napravio ČUDO kako bi uneo malo šarenila, jer je bolest sama po sebi crna i teška (FOTO)

Srbija -

Valjevski slikar Miodrag Antonić oslikao je ulaz na Odsek nefrologije sa hemodijalizom valjevske bolnice, koji sada krasi njegov mural. On je ovim svojim delom želeo da se na neki način zahvali osoblju Odseka nefrologije, na kome se lečio, a ujedno i da ostavi lep trag za sve pacijente koji tu svakodnevno dolaze na dijalizu iz čitavog Kolubarskog okruga, jer kako kaže "sam mural će uneti malo šarenila, jer je bolest sama po sebi crna i teška“.

- Prošle godine sam u septembru ležao jedno vreme na odeljenju zbog zdravstvenih problema. Kada sam video kako sve izgleda iz perspektive pacijenta, shvatio sam da bih slikama mogao da ulepšam sve. Pošto na Nefrologiju uglavnom dolaze teški bubrežni bolesnici, rešio sam da im ulepšam sam ulaz u prostorije, naravno uz saglasnost sa načelnicom dr Bogdanović. Tu se rade dijalize i kroz ta vrata svakodnevno uđe bar 60 ljudi iz celog okruga. Sam mural će uneti malo šarenila, jer je bolest sama po sebi crna i teška, a bolnica bela, tako da malo šarenila treba da atmosfera bude drugačija i pristupačnija. Nadam se da će pacijentima sada biti ugodnije, a da će i ostali slediti moj primer da pruže koliko su u mogućnosti da najveća zdravstvena ustanova u Kolubarskom okrugu bude što prijatnije mesto za lečenje, rekao je slikar Antonić, čija dela, inače, krase još pojedine delove bolnice, koje je oslikao ranijih godina.

foto: Kurir.rs/S.S.

Glavna sestra Odseka nefrologije sa hemodijalizom Marija Pavlović kaže da je hemodijaliza specifična oblast medicine, da su njihovi pacijenti vezani za prostorije i osoblje svakog drugog dana kada dolaze na dijaliziranje, te se svi zajedno trude da im olakšaju i ulepšaju bolesničke dane, jer tokom boravka u bolnici pacijenti provedu u proseku tri i više sati dnevno.

Na Odseku nefrologije sa hemodijalizom trenutno je 132 hronična pacijenta koji u valjevsku bolnicu dolaze više puta nedeljno iz celog Kolubarskog okruga.

(Kurir.rs/S.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track