78 GODINA KAKO SU NEMCI STRELJALI LJUDE U SELU KRIVAJICI KOD LOZNICE: Na tabli sa imenima žrtava i beba od 6 meseci (FOTO)
Foto: T. Ilić

tuga

78 GODINA KAKO SU NEMCI STRELJALI LJUDE U SELU KRIVAJICI KOD LOZNICE: Na tabli sa imenima žrtava i beba od 6 meseci (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – U lozničkom selu Krivajici minulog vikenda održan je pomen i komemorativni skup povodom 78. godišnjice od zločina koji su nad stanovništvom ovog lozničkog sela izvršili vojnici nemačkog Vermahta oktobra 1941. godine.

Na spomenik u selu vence su položili predstavnici Grada Loznice, zamenik gradonačelnika Radovan Divnić i član Gradskog veća Nenad Radić, kao i predstavnici udruženja građana koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

foto: T. Ilić

Kako je rekao Divnić, ''civilizovanom društvu neprihvatljivi bilo kakvi zločini'' i ''savremena društva ne smeju dopustiti da zločini nestaju u zaborav, ne sme se ponoviti da nasilju budu izloženi oni koji su drugačiji ili drugačije misle, a ne postoji nacionalni interes kojim se može opravdati bilo koji zločin''. U ovom selu pred nišanom fašista kao i u susednim Cikotama našlo se osamdesetak meštana, a među njima i deca. Na spisku streljanih meštana Krivajice, koji se nalazi na spomeniku, nalaze se imena dece, dečaka i devojčica, koja su imala manje od sedam godina, a ubijena je i šestomesečna beba.

Masovni zločin u Krivajici deo je odmazde nemačkih vojnika koju su tokom nekoliko dana oktobra 1941. izveli u Dragincu i ostalim selima Jadra, a bio je prvi takve vrste nad civilnim stanovništvom i prethodio je streljanjima u Kraljevu i Kragujevcu koja su izvedena istoga meseca.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja