SAJAM ANTIKVITETA U SUBOTICI: Ljubitelji i kolekcionari starina okupili se po 80. put
Foto: N.H.

tradicija

SAJAM ANTIKVITETA U SUBOTICI: Ljubitelji i kolekcionari starina okupili se po 80. put

Srbija -

Održan 80. Međunarodni Sajam antikviteta i susreta kolekcionara u Subotici. Uzbudljiv susret kolekcionara sa „nepoznatim” starinama, od srebrnih jatagana, do starih austrougarskih sablji iz 18. veka!

SUBOTICA – Međunarodni sajmovi antikviteta izgleda nestaju, još se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i još ponegde, gde dugogodišnji kolekcionari ne odustaju od tih uzbudljivih sajmova starina, kaže za Kurir predsednik Društva kolekcionara Subotice Silvester Gerlovič.

foto: N.H.

Za vikend je u Subotici održan 80. Sajam starina i antikviteta, a na oko stotinu stolova vredne kolekcije privatnih kolekcionara iz Subotice, Srbije i okolnih zemalja, umetničke slike stare i po dva veka, neobični starinski satovi, ali i srebrni jatagan ponosnog vlasnika Voinovića, pa i stare austrougarske i druge sablje, našle su se na Sajmu u sali Nepkera. Kolekcionari godinama u oktobru posećuju Suboticu, da kupe ili prodaju neku starinu, a poneki samo razgledaju vredne i ponekad precenjeno skupe antikvitete.

U ponudi je bilo vrednih rariteta, čak i ratnih šlemova starih vekovima, a posebnu pažnju privlačile su stare sablje, pištolji i i prastara oružja, viđena u svetskim filmovima.

foto: N.H.

Petar Stajič 40 godina sakuplja antikvitete, a njegova kolekcija je među najimpresivnijima u Subotici. Sa bogatim iskustvom i znanjem, posle četiri decenije bavljenja starinama, Petar ocenjuje za Kurir, da je ovogodišnji Sajam jedan od uspelijih susreta kolekcionara, sa popriličnim brojem izlagača iz Srbije i inostranstva, ali ipak najviše je Subotičana.

„Mnogi učesnici Sajma doneli su samo da prikažu nešto od svojih kolekcija, a veći deo je ponudio i na prodaju svoje eksponate. Posetioci mogu ovde da vide razne kolekcionarske eksponate, zavisno koja ih oblast interesuje, od numizmatike, filatelije, starih razglednica, starog porculana, satova, starog oružja i mnogo čega drugog”, kaže Petar.

foto: N.H.

Njega najviše interesuje staro oružje, iako već poseduje bogatu kolekciju sablji, oružja, sečiva sa raznih kontinenata, knjiga, do kolekcionarskih predmeta širokog dijapazona, a kaže, neke od starina nisu mlađe od 1900. godine. Nedavno je nabavio i jambiju, koju Englezi nazivaju džembaja, koja je takođe statusno poznato sečivo.

Petra i danas raduju susreti na godišnjim okupljanjima kolekcionara u Subotici pa i okolnim zemljama, jer kaže da je to uvek novo uzbuđenje u susretu sa nepoznatim „starinama”.

„Najviše su me impresionirale dve kubure iz prve polovine XVIII veka i jedan srebrni jatagan kao i palice (štapovi) sa skrivenim bodežima iz prve polovine XX veka. Kubure i palice ponuđene su na prodaju, ali su vlasnici precenili njihovu vrednost, tako da verujem da nisu uspeli da ih prodaju. Srebrni jatagan donet je samo kao izložbeni eksponat i nije na prodaju, iako je izazvao mnogo interesovanja”.

foto: N.H.

Vlasnik srebrnog jatagana je Slobodan Vojinović, koji je vrlo je ponosan na svoj eksponat, a želeo je da ga pokaže pasioniranim kolekcionarima i mnogobrojnim posetiocima.

Stajić kaže da je njegov prijatelj kupio je jednu činovničku sablju iz 1905 godine iz Austrougarske poreklom.

„ Veoma je lepo očuvana, a nakon cenkanja sa prodavcem, lično mislim da je dobro prošao”, kaže Petar Stajić i dodaje da je i sam obogatio svoju zavidnu kolekciju, sa dva sečiva starih sablji, koje će morati da rekonstruiše.

„Jednu od njih moram i da indentifikujem, pošto tu vrstu i taj tip još nisam video”, kaže Petar jedan od najpoznatijih subotičkih kolekcionara.

foto: N.H.

Silvester Gerlovič kaže za Kurir, da subotički Sajam antikviteta još traje, ali je ostao među retkima.

„Postoji još u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, jer mlađe generacije nemaju prakse da organizuju ove specifične sajmove. To je šteta, a mi u Subotici smo ciljeve postavili još pre dve decenije, pa i kolekcionari i ljudi koji žele da nauče nešto o velikoj svetskoj baštini starina, okupljaju se ovde u Subotici”, kaže Gerlovič, najavljujući dogodine veliki jubilarni Sajam, kojim Subotičani žele da zadive kolekcionare čitave Evrope.

(Kurir.rs/N.H. foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track