Pet mesta koja bi trebalo obavezno posetiti kada ste u Vršcu
Foto: Grad Vršac

Pet mesta koja bi trebalo obavezno posetiti kada ste u Vršcu

Srbija -

Vršac, jedan od najleših banatskih gradova, grad je prelepe arhitekture, neverovatnih istorijskih zdanja, fantastičnih pejzaža od kojih zastaje dah. Smešten u podnožju Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh šuma i dah vinograda, ovaj grad u sebi slikovito odražava i tradiciju i savremenost.

foto: Grad Vršac

Od mnogobrojnih kulturno istorijskih znamenotosti, lokaliteata i turističkih objekata, izdvajamo pet koje nikako ne treba propustiti prilokom posete Vršcu.

foto: Grad Vršac

Vršačka kula, simbol grada, ujedno je i najstarija građevina u Vršcu. Podseća nas na burnu istoriju srpskog naroda i ovih krajeva, iz perioda turskih osvajanja kada je i podihnuta (XV vek). Nalazi se na krajnjem zapadu Vršačkih planila na brdu visokom 399 metara n.v. Većina istoričara uzima despota Đurađa Brankovića za graditelja Kule, koji je pod naletom Turaka želeo da sebi obezbedi sklonište sa druge strane Dunava.

foto: Grad Vršac

Vršačka kula danas je spomenik kulture od velikog značaja.

foto: Grad Vršac

Gradski Muzej Vršac, spada među najstarije muzeje u Srbiji i čija zbirka danas broji skoro 300.000 objekata i artefakta od ozuzetnog značaja. Ovo je zavičajni muzej u kojem su zatupljeni: arheološko, istorijsko, numizmatičko, etnološko, prirodnjačko i umetničko odeljenje. Takođe, u svom sastavu ima i konzervatorsku radionicu za keramiku, freske i slike. Pod upravom Gradskog muzeja nalaze se četiri objekta: zgrada Konkordija u kojoj su izložene slike Paje Jovanovića, zatim izložbe Hronika Vršca, Banatski kolaž i postavka arheoloških artefakta; Apoteka na stepenicama u kojoj se nalaze izložba Istorija zdravstvene kulture jugoistočnog Banata i Prirodnjačka zbirka; Vršačka kula i Muzej Roberta Hamerštila u selu Gudurica.

foto: Grad Vršac

Sterijina kuća. Rodna kuća Jovana Sterije Popovića nalazi se u pešačkoj zoni, na trgu Sv. Teodora Vršačkog. Ovaj objekat nalazi pod upravom crkvene opštine Vršac – Srpske pravoslavne crkve. Kuću je kao legat, crkvenoj opštini Vršac ostavio, Sterijin brat Đoka Popović. J.S.Popovović prozvan je ocem srpske drame, bio je jedan od osnivača Narodnog Muzeja u Beogradu, a studirao je prava u Slovačkoj, gde je i diplomirao 1830. godine.

foto: Grad Vršac

Vladičanski dvor u Vršcu, velelepno je zdanje koje svakako zavređuje pažnju i zanimanje turista. Dvor je izgrađen između 1750 i 1757. godine u baroknom stilu a podigao ga je vladika Jovan Georgijević. U prizemlju dvora je kapela posvećena Svetim arhangelima Mihajla i Gavrila. U kapeli se nalazi i čudotvorna ikona Presvete Majke Bogorodice, zvana Vinčanska ili Bezdinska, po imenima manastira u kojima je boravila.

foto: Grad Vršac

Vladičanski dvor je sedište banatskog episkopa a zgrada predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

foto: Grad Vršac

Rimokatolička crkva posvećena Svetom Grhardu, podignuta je u neogotskom stilu, između 1860 i 1863. godine. Tornjevi crkve Svetog Gerharda, visine 63 metara, dominiraju centrom grada i bulevarom Žarka Zrenjanina u kojem se crkva i nalazi. Ova velelepna građevina spada među najveće katoličke crkve u Srbiji. Iako je podignuta za nepune tri godine, unutrašnjost crkve su godinama nakon izgradenj ulepšavali budimpeštanski majstori čijim delima se i danas divimo. Šesnajest imućnih vršačkih porodica poklonilo je vitraže koji su urađeni od originalnog venecijanskog stakla, čija lepota će vas jednostavno očarati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track