Najnovije vesti

VELIKI POŽAR NA STAROJ PLANINI PRED GAŠENJEM: Kiša i susnežica pomogli da se da se zaustavi vatrena stihija
Foto: Printscreen RTS

danas stiže iljušin

VELIKI POŽAR NA STAROJ PLANINI PRED GAŠENJEM: Kiša i susnežica pomogli da se da se zaustavi vatrena stihija

Srbija

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Saša Rančić rekao je da danas stiže veliki avion za gašenje požara "Iljušin" iz Rusije.

"U pripravnosti su helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova koji će poleteti u toku dana čim se stvore vremenski uslovi, jer je tamo trenutno velika magla", poručio je Rančić.

Koordinator za vanredne situacije Grada Pirota Sreten Savov potvrdio je da je veliki požar na Staroj planini koji je goreo na oko 1.000 hektara, lokalizovan na više od 90 odsto površine i pred gašenjem je.

foto: Printscreen RTS

- Vremenski uslovi na Staroj planini su pogodovali da se zaustavi vatrena stihija, noćas je padala kiša u širem rejonu Toplog Dola, podno Midžora, trenutno je susnežica i mraz, ali i veoma gusta magla na staroplaninskim vrhovima koji su bili obuhvaćeni požarom - kazao je Savov.

Saša Rančić kaže da su požari na lokalitetima Pčinjskog okruga pod kontrolom, na licu mesta je 111 vatrogasaca i 27 vozila.

foto: Printscreen RTS

"Svi su požari pod kontrolom i očekuje se brza lokalizacija na celoj teritoriji. Niska je oblačnost i trenutno nema mogućnosti za letenje, ali situacija na terenu se dobro razvija, jer je velika vlažnost" dodaje Rančić.

Lokacije koje su bile zahvaćene vatrenom stihijom su Boslilegrad, Crnoštica, Gornje Planino, opština Trgovište pozicija Crveni Grad, opština Surdulica, kod mesta Klisura, Čestelin iznad Vranja i Čemernik, potez ka Vlasini.

foto: Printscreen RTS

Rančić apeluje na građane da ne spaljuju strnjike, biljni otpad i smeće jer vremenski uslovi i suša koja je zahvatila ove krajeve doprinose brzom razvoju požara.

Inače, ekipa Štaba za vanredne situacije Grada Pirota sa pirotskim radioamaterima i danas obilazi vatrogasce i žandarmeriju na terenu i snabdeva ih hranom, vodom, gorivom i drugim potrepštinama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...