NA OVAJ DAN U KRALJEVU JE SVE STALO! ZEMLJOTRES JE SRUŠIO 15.000 KUĆA: Siniša i Natalija poginuli su u svom domu, nisu stigli da izađu napolje na vreme (FOTO)
Foto: RINA

tuga

NA OVAJ DAN U KRALJEVU JE SVE STALO! ZEMLJOTRES JE SRUŠIO 15.000 KUĆA: Siniša i Natalija poginuli su u svom domu, nisu stigli da izađu napolje na vreme (FOTO)

Srbija -

KRALJEVO - Dva sata iza ponoći na današnji dan 2010. godine, Kraljevo je pogodio zemljotres jačine 5,4 Rihtera. U svojoj porodičnoj kući u prigradskom naselju Grdica živote su izgubili Siniša i Natalija Stašić, više od stotinu ljudi je povređeno, a oštećeno je oko 15.000 kuća, stambenih i poslovnih zgrada i drugih objekata u privatnoj i državnoj svojini.

foto: RINA

U akciji ,,Kraljevo pod krovom“ Vlade Republike Srbije i Koordinacionog tela za obnovu, na čijem je čelu bio Milan Marković, tadašnji ministar za lokalnu samopravu, za godinu dana sanirane su 32 škole,sagrađene 463 montažne kuće, isplaćene nadoknade za štetu za popravku 11.500 kuća sa manjim i 1.500 kuća sa većim oštećenjima. U sanaciju i kompletnu rekonstrukciju Internističkog bloka Opšte bolnice ,,Studenica“ uloženo je 100 miliona dinara.

Od dražave 2,7 milijardi dinara pomoći

foto: RINA

Od države Kraljevo je dobilo 2,7 milijardi dinara i u materijalu oko 550 miliona dinara. Značajna pomoć u novcu,građevinskom materijalu, opremi, hrani, raznim sredstvima, odeći, lekovima stigla je i od brojnih donatora iz zemlje i sveta. Solidarnost je pobedila i na primeru Kraljeva.

U Dositejevoj ulici u Kraljevu, u okviru projekta ,,Urbana regeneracija Dositejeve“, iz kredita Svetske banke, čiji je garant Vlada Republike Srbije, gradi se stambeni blok sa 362 stana koji bi trabalo da bude završen do 2023. godine gde će se smestiti oko hiljadu ljudi. U prvu zgradu, čija je izgradnja u toku, useliće se 106 porodica.

Jedino zgrada Zavoda za javno zdravlje još nije završena iako su radovi započeli pre pet godina.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track